Familjen Annorlunda

Utmanad att laga mat…:)

Jamen alltså, alla vet ju att om jag får en utmaning, speciellt på något jag kanske inte behärskar riktigt, så måste jag anta den:)

Jag vet inte varifrån det kommer, men så har det alltid varit. Sa Larsan att jag inte vågade klättra högre än honom i radiomasten, så var jag tvungen att bevisa att jag visst vågade. Sa han att jag inte tordes hoppa från tian i hopptornet så nog fan hoppade jag. Det var när jag var ung och dum:) Vissa saker gör jag inte idag. Klättrar i radiomast skulle jag nog göra;) men vete fan om jag skulle hoppa från tian. Törs ju inte ens hoppa från trean;)

 

Och så ramlade den här bloggutmaningen från Svensk Fågel in.:

inlägget är alltså lite samarbete med Svensk Fågel:)

 

Vi har valt ut några bloggare till en tävling som går ut på att laga det bästa julbordet på fågel, du är en av dem. Antar du utmaningen?

 

Jaha, ja. Det är klart att jag gör. Jag KAN laga mat, och jag kan laga god mat, men jag tycker det är tråkigt. Finns tusen saker som jag hellre gör än ställer mig vid spisen. Men, en utmaning går inte att motstå. Man vann nog mest äran, men det är den jag är ute efter;)

Så, jag kommer bidra i den här tävlingen med två av mina easypeasy fågelrätter.

En kyckling, och en kalkon.

julbord på fågelFör mig ska det helst gå undan i köket. Eller så ska det sköta sig själv. Och gärna bli gott:)

 

Kycklingspetten är lite pyssel med men det tar just ingen tid.

kycklingspett

 

Kycklingspett

Valfri mängd kycklingfilé, färsk eller frusen spelar ingen roll, men det ska vara en fin sort. Jag brukar titta efter Gula Pippin.

Marinad. Jag hade en påse med vitlöksmarinad, som jag kompletterade med rapsolja och soya.

Valfria kryddor, jag tar grillkrydda det älskar ungarna, och så lite paprika och svartpeppar.

 

Skär kycklingen i ”lagom” bitar, och lägg dem i en bunke, Häll över marinaden och rör runt. Trä upp på spett. Vill man varvar man med ex tomater, vitlök, ananas, eller vad man vill ha. Mina barn vill ha bara kyckling. Jag brukar krydda på lite extra på spetten, idag blev det lite örtsalt.

Lägg spetten i en ugnsfast form, gärna på ett galler så de håller sig torra och fina, då blir de lite ”krispiga”

In i ugnen på 225 grader tills de är klara.

Ja, jag vet att det är luddigt, men det beror ju på mängd, hur tätt man satt bitarna, varmluft eller vanlig, Typ 20-30 minuter kanske?

Klara.

Äts kalla eller varma.

De här har vi haft på vårt julbord i flera år nu, en av mina söner äter inget annat, utan bara detta.

 

Och så i stället för julskinka, så tycker jag att min kalkonfilé är grym. Kalkon är så gott, och vi äter det ganska ofta, inte lika ofta som kyckling dock. Fettsnålt och nyttigt dessutom:)

kalkonfilé

 

Kalkonfilé -stek

 

Kalkonfilé

Jag brukar köpa en fryst stor bit, de har redan formen av en stek:)

Kryddor.

Går ju att variera exakt hur man vill. Jag körde örtsalt, mycket svartpeppar och paprika. Några varv med chiliexplosion-kvarnen.

Och sen skjuts in i ugnen på 225 grader tills den är klar. Jag vet inte några tider, jag vet bara att den ska vara genomstekt. För den här biten tog det kanske en halvtimme. Då var kycklingspetten inne samtidigt. Min stektermometer är trasig så jag går på känn:)

När saften som rinner ur är klar, så är kalkonen finfin.

Man kan även koka den i gryta. Då lägger man kalkonen i en stekgryta, häller på lite vatten, i med någon buljongtärningar, lite svartpepparkorn, kanske lök, vitlök, morötter, palsternacka, och så kokar man den tills den är klar.  Då blir det hur saftigt och mört som helst, men idag ville jag ha lite julskinka-stuk på det så jag ugnsstekte den. Den blir lite torrare, men det är bra när man ska skiva den i ganska tunna skivor.

 

Både kycklingsspetten och kalkonen serveras med fördel med sallad och olika röror, varma eller kalla. Jag har ofta det här på buffébordet:) Perfekt ”plockmat”såväl som enda proteinkälla.

PC140203

Spenat, babymorötter och cocktailtomater som dekoration i stället för grönkål och sånt.

Jag funderade på att griljera ”julkalkonen” men kom på att jag inte gillar griljeringen, så struntade i det:)

kalkon kyckling julbord

Det här är 1,5 kilo kyckling och kalkonfilé på runt ett kilo. Det är sopslut. Finns inte en smula kvar, och då var det bara sju ungar som åt:)

 

Så, det var mina bidrag i att laga julbord på fågel:)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Vad gott det ser ut. Var hittade du den stora kalkonfilen och märke?

    Carola: Svar på fråga ett är Citygross, och fråga två…öh, jag vet inte:/ Tror det var nån lokal ekoprodukt, men jag komma inte ihåg vad de heter. Svenskt är det iaf:)
    Det är supergott, och jag stod länge och tittade på en hel kalkon…funderade på om jag skulle våga mig på den… men den var fryst och vägde typ fem kilo så jag insåg att den skulle ta en vecka att tina;) Haha, nä men lång tid. Jag ska testa, men måste ha en ny termometer först:)

Comments are closed.