Familjen Annorlunda

SVT opinion

I förmiddags ringde mobilen, ett nummer jag inte kände igen, men jag svarade. Inte alltid jag gör det kan jag meddela, jag är stenless på försäljare som tjatar hål i huvudet på en:/

Idag var det SVT Opinon som undrade om inte jag hade lust att skriva en debattartikel?

Den skulle handla om att Tidningen Mama, utsett de 33 mäktigaste mammorna.

Jag kan inte motstå en utmaning, det går bara inte:) så jag skrev ihop det här:

http://www.svt.se/opinion/article2843679.svt

Skickade tillbaka det, och sa att om de ville fick de korta ner den lite, jag har ju som bekant svårt att hålla mig kort;) men fick svaret att den var perfekt. De ville inte ändra ett ord:)

Åh så roligt det var! Jag gillar sånt där:) Ni får gärna läsa den och berätta vad ni tycker sen:)

 

Förutom det så har jag ägnat dagen åt att dels plocka bort däcket på husvagnen som måste bytas, pappa kom och hjälpte mig, och sen fixar han resten:)

Sen handlat, lagat mat, medlat bland ungarna, skickat iväg dem till olika ställen, och provat kläder.

Haha, jamen detta ständiga i-landsproblem;)

I morgon åker jag till Göteborg, för ett lyxigt dygn med Loppi ♥ och då ska det dels ätas middag, dels se Alcazars show, och dels gå på nattklubb. Ni hör ju, som upplagt för att öppna garderoben och säga: Jag har INGENTING att ha på mig;)

Så vem vet? Kanske blir det nakenchock i Göteborg i morgon…. ;)

 

Igår då, så ringde det på dörren och två killar i röda jackor stod utanför, från nån säkerhetsfirma, larm, brandvarnare och sånt. Jag tackade vänligt men bestämt( tyckte jag) nej. Den som förde ordet, malde vidare. ” Åh jag blir glad att du säger att du inte är intresserad, för det betyder att det inte hänt något. SÅ innan det händer något ska vi boka in en tid så du kan få all information av oss för att förhindra att olyckan är framme, passar det bäst för eller eftermiddag i morgon?”

Eh?? Alltså, jag är inte intresserad.

Samma babbel igen, lite annorlunda men avslutades med att liksom förutsätta att han skulle komma tillbaka och prata med mig i morgon.

Hörru, jag är inte intresserad. Vi behöver inget larm, det är alltid nån hemma, vi är jättemånga i familjen, vi har brandvarnare som är seriekopplade, blablabla.

Som att prata med en vägg!

Jag tror att jag sa tack men nej tack fyra gånger, och det var som att han på allvar inte begrep. Jag stod där, och signalerade med hela mitt kroppsspåk förutom muntligt, att jag inte ville prata mer, försökte dra igen dörren, avbröt hans meningar osv. Till sist, när han återigen sa nåt om att jag ju bara skulle lyssna, så log jag mitt vänaste leende ( haha eller inte) och sa att Jag HAR lyssnat, och jag är inte intresserad, nu får DU lyssna på MIG! Du ska inte komma hit och informera mig någonsin.

Då ramlade polletten ner och han gav sig äntligen.

Jäklar så irriterad jag blir på sådana där! Visst, de kan knacka på, men helst inte, och de kan erbjuda sina grejer, men säger jag nej vill jag inte behöva stå och bli övertalad. Morrrrrr! Jag fungerar kanske tvärtom mot vad de får lära sig på sin säljarkurs, men jag blir förbannad och irriterad om de tjatar, och även om jag var det minsta intresserad från början så går det omedelbart över vid tjat. Det är så jäkla inövat att det är löjligt dessutom. Svar på alla argument, och bara köra över…Nä, så får man garanterat inte mig som kund.

 

Nu ska jag hoppa i säng, väskan är packad, och jag har råddat så mycket jag bara kan för att allt ska funka här hemma när jag smiter iväg.

Ta i trä!

Och ja just det ja…jag har träningsvärk:) Najs:)

Natti natti :)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. På Selmas gata

    Nja, jag är på Elaines sida i det här, tycker hennes tankar var intressanta. Vad jag förstått så har Perra inte varit hemma mycket och Carola fått göra det mesta själv. Det känns omodernt för mig att ha det så i en familj. De allra flesta av våra vänner har gjort karriär, både han och hon då. Där har ett självklart samarbete mellan föräldrarna gjort så att det funkar. Att man underlättar vardagen med en färdig matkasse t.ex. är ju kanon, det skapar ju dessutom jobb!

    Tycker det känns lite väl ”konservativt” att utgå från att mannen inte hjälper till, det hoppas jag inte är något som följer med till kommande generationer. Klart det då är svårt att göra nån slags karriär om man som kvinna drar hela lasset på hemmaplan, som Carola verkar ha gjort. Det, i kombo med att inte ha någon direkt utbildning att falla tillbaka på, gör hemmafrulivet till en klassisk kvinnofälla. Nu är det givetvis helt upp till varje familj att göra som man vill, men ingen kan väl säga annat än att man är väldigt sårbar om man plötsligt lever själv med barnen och inte har någon direkt inkomst. Alla har inte heller ett stort nätverk och familj som kan rycka in. Så hellre peppa unga tjejer att stå på egna ben! Många av de mammor på listan har genom sitt agerande visat att det går att kombinera karriär och barn, och jag tycker absolut man ska hylla dem som är med på listan. Så nej, i den här frågan håller jag inte alls med dig om att det är konstigt att lyfta fram dessa kvinnor, tvärtom!

    1. Anette

      Håller med om detta. VArför ska allting vara så svart-vitt? Blir jätteförbannad på att man är s.k. dålig mamma bara för att man haft sina barn på dagis. WTF?? Det finns också mellanvägar. Jag är företagare och mina barn har alltid varit korta dagar. Men jag har heller inte kunnat bara ’sluta jobba’, då skulle mitt företag gått omkull. I stället har vi alltid delat på ansvaret för barn och försörjande. I mina öron låter det väldigt gammalmodigt att kvinnan ska vara hemma. Varför inte mannen likaså? Eller att barnen är delvis på förskola och att dom är kortare dagar och man sköter om ruljansen tillsammans? Som ett par.

  2. Therese

    Både Elaine och Blondinbella och flera andra på den sk ”maktlistan” är egna företagare. Då går det inte att bara stänga ner och vara hemma ett år utan att företaget och i längden ens försörjning går åt skogen. Det är inte som att ha ett jobb där de tar in en vikarie. Däremot är man som egen företagare ganska fri att styra över hur ens egna dagar ska se ut så flexibilitet och tid att ta ledigt delar av dagen finns det gott om.
    Hur vore det att istället för att när man haussar en slags mamma, den som vill vara hemma länge, göra det utan att skamma de som inte kan eller vill.

    1. Sofi

      Elaine kommer att vara föräldraledig och planerar för att bo utomlands ett år inom snar framtid, och det trots att hon är delägare i två företag.
      Isabella har lyckats slå i sina läsare och media att hon är en stressad bolagsägare, men det är hon inte. I de företag som går med vinst är hon endast delägare där andra ägare och anställda sköter den dagliga verksamheten och driver företagen framåt. Ta Spotlife som ett exempel. Isabella äger bara 20% av det företaget och Aram 80% men Isabella framstår som vore hon ensam ägare.
      Hon skulle utan problem kunna vara hemma och sköta sitt bloggande och dyka upp på några möten som kräver hennes närvaro utan att det skulle påverka företagen. Med andra ord. Hon kan fortsätta som hon har gjort hittills.

      För övrigt tycker jag att Elaine skriver klokt i sitt svar.

  3. Titti

    Inte någonstans i mitt umgänge ses det som varken fint eller bra att lämna sitt barn på förskolan vid 1år ålder. Och kvinnorna jag umgås är allt från industriarbetare till höga chefer. De delar allt som oftast jämlikt på föräldraledigheten och går därför till till jobbet efter ett år och låter pappan vara hemma.

    Ser är väl Sverige ett underbart land som har en föräldraförsäkring. Gratis utbildning dom gör att ALLA kan höra sig precis det arbetsliv och karriär den vill. Gratis utbildning! Inte många länder kan skryta med det. Jag har gått 5 år på universitetet. Gratis. Och har ett drömjobb.

  4. Sofia

    Vet inte om du är intresserad, men så här skrev jag på
    Elaines blogg:

    Hemmamammor som Carola Wetterholm får oss karriärkvinnor att känna hopp! Så känner jag.
    Jag pausar min karriär många år för att prioritera mina barns anknytning och trygghet. Jag vill uppfostra mina barn själv och vara närvarande. Jag är så enormt imponerad av Carola Wetterholm. Hon och jag besparar samhället enorma kostnader för förskoleplatser, men inte en krona får vi för det! Ändå vågar vi välja barnen före karriär. Det tycker jag är imponerande.
    Listan med mäktigaste mammor tycker jag har fel namn. Man får en känsla av att det går att göra en fantastisk karriär utan att barnen blir lidande, Men det går det ju tyvärr inte, du som mamma är ju inte närvarande!

    Blondinbellas blogg:
    Eftersom vi som väljer våra barn före karriär inte får ett öre av de pengar som vi besparar samhället för förskoleplatser så självklart hyllas inte hemmamammor! Tänk på Carola Wetterholm som har 9 barn, vilken enorm summa det skulle ha kostat att ha alla barn på förskola, men inte en krona får hon utan hon ska sitta med dålig ekonomi. Vansinnigt!

    Du skriver att du inte vill välja i livet. Både blir mamma och ha företag. Det går, dina barn överlever, men inte kan du väl tycka att man är en lika bra mamma som den mamma som prioriterar att barnen får en trygg anknytning till sina föräldrar. Du lämnar uppfostran av dina barn till andra personer när de är borta hela dagarna från 1 års ålder. Du kan inte veta att du lyckats med anknytningen till ditt barn när du lämnar bort en 1 åring 30 h/v. Du kan inte få veta om han har det tryggt och bra på dagarna för han kan inte prata och du finns inte närvarande. Finns det pedofiler på förskolan? När du samtidigt ligger hemma och sover eller träffar kompisar.

    Carola Wetterholm däremot är en osjälvisk, närvarande mamma som vill uppfostra barnen själv och ge bästa möjliga start i livet. Detta tycker jag alla ska hylla och vi måste kämpa för att det ska värderas lika högt som att göra karriär.

    Bara framtiden kan utvisa om du fortfarande är nöjd att du satte dina företag framför dina barn. Det gäller även din make som sätter sin löjliga artistkarriär framför att vara hemma med sina barn.

    Carola Wetterholm kommer åtminstone att kunna sova gott på natten och tänka tillbaka på barnens uppväxt och veta att hon funnits där och gett en trygg start. Det skulle jag i alla fall välja framför alla pengar och all lyx i världen!

    Är det verkligen konstigt att mammagruppen reagerar att du prioriterar bort dina små barn. Fundera en gång till!

    1. Carro-Mamma till sex döttrar

      Gud vad bra skrivet!! Och ärligt talat: Vilket barn mår bra av att inte träffa sina föräldrar utan vara på förskolan mesta av tiden?? Stå på er!

    2. På Selmas gata

      ”Bara framtiden kan utvisa om du fortfarande är nöjd att du satte dina företag framför dina barn. Det gäller även din make som sätter sin löjliga artistkarriär framför att vara hemma med sina barn.” Va?! Hur kan man med att skriva så? Vem är du att bedöma vems karriär som är ”löjlig”? Och att kalla Bella självisk för att hon gör vad många gör, samtidigt som det är sååå synd om Carola? Fy vilket lågt påhopp alltså!

      Att Carola har valt att vara hemma med sina barn är en sak, men att angripa nån annan som inte varit hemma lika länge är ju helt galet, det är inte ett dugg bättre än de som tävlar om vilket barn som är tidigast i utvecklingen och de andra exemplen som Carola tog upp i sin krönika! Det är ju helt fel väg att gå om man vill att samhället ska visa mer förståelse! Det talas (inte bara i krönikan utan det har lyfts tidigare) om att de mammor som stannar hemma länge med sina barn blir ifrågasatta, och kanske är det så, men det har jag inte märkt iaf. Däremot märks det ganska tydligt att de hemmavarande mammorna gärna vill komma med kommentarer om de kvinnor som väljer att lämna barnet på förskolan vid fyllda året, varför nu det skulle vara schysstare att hålla på så?

      Att sedan klaga över att man ”sparar pengar åt samhället” och inte får en krona för det blir ju jättekonstigt, för är man hemma så kan man heller inte stå till samhällets förfogande och faktiskt betala in skatt vilket de föräldrar som har barnen på förskolan kan. Pengar som sedan gör att du kan få bidrag, att dina barn får gå i skolan, att sjukvården är gratis för barn, etc. Hur kan man då anse att man borde få betalt? Eller borde alla skattebetalare lägga pengar på att alla får vara hemma med sina barn? Vänta nu, just det, det finns ju redan! Föräldraförsäkring kallas det och är nåt fint. Men de flesta behöver komma tillbaka till jobbet för att försörja sin familj, eller för att öht kunna jobba i framtiden då inte alla yrken är statiska.

      Om målet är att alla ska få göra som de vill utan att bli ifrågasatta så är det en bra början om de mammor som nu är hemma med sina barn slutar upp med att göra exakt det de klagar över att folk gör med dem; gnälla på andra för de val som görs i deras familjer…

      1. Sofia

        Du verkar inte ha kunskap hur mycket förskolan kostar samhället, då kan jag upplysa dig:
        http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/04/28/Dagisplats-kostar-en-halv-miljon-per-ar/

        Och du tycker att föräldrar som lever på en lön eller löser barnomsorg på annat sätt och besparar samhället stora pengar ska vara nöjda att vi inte får en krona. Du tycker tom att det är konstigt. Bättre att vara tyst när man saknar kunskap i ämnet så framstår man inte som dum!

  5. Karin

    Har läst artikeln och tycker dina åsikter är väldigt mossiga :) Elaine har svarat vettigt.

  6. esterii

    Så här skrev jag på Bellas blogg…Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka nu. Åren har gått och när mina flickor var små hade jag inte ro , råd, tid att vara hemma. Idag när någon frågar om det finns saker jag ångrar i mitt liv så brukar jag inte ångra saker..Man lär sig av allt. Men om jag måste svara något så är det att jag inte var mer med min barn.. Jag tänker så här,, hur ofta har ni inte hört folk låna pengar till bilar andra investeringar.. men har ni hört någon sitta på jobbet eller annars och typ ta lån eller investera pengar för mer tid för sina barn? De tom något borde ju vara en investering.. Kvalitetstid i all ära men kvantitet var inte så dumt det heller när jag växte upp.. Svårt att kort skriva hur jag menar.. men den som förstår tja förstår.. Frihet åt alla så länge barnet går först:) Men gör det det idag? Har vi tid? Vad räknas som framgång idag?

    1. Therese

      Bra skrivet av Elaine. En lysande förebild för kvinnor runt om i Sverige och resten av världen för den delen.

  7. Ia

    Jaha, nu har Du fått ”svar på tal”, hehe. Elaine Ekswärd och Blondinbella tycker till, o det är ju inget konstigt egentligen Men tycker nog att de missat målet lite. Jag håller verkligen inte med Dig i allt ang barn/dagis etc men för mig var Din ”krönika” mer en hyllning till den ”vanliga” mamman, o det kan väl aldrig vara fel, eller? För de flesta av oss är väl just ”vanliga”, ibland ensamstående, men alltid de BÄSTA mammorna! Elanies svar tycker jag var taffligt men ska in på hennes blogg o kolla, kanske hon förklarar bättre där.

    1. familjenannorlunda

      ”Gillar” att Elaine inte kallar mig vid förnamn utan refererar till Wetterholm …;) varför då?? Har inte hunnit läsa blondinbella än och bara skummat Ekswärd;)
      Efternamn?? Känns så muppigt och liksom att sitta lite högre upp i hierarkin…;)

      1. K

        Det är ju exakt det hon vill ” retorikexperten”; sätta dig på plats och utnyttja en av härskarteknikerna.

  8. Lena S

    Hann inte läsa din artikel förrän nu, men såå bra du skrivit!!
    Hade inte tänkt annat heller, du är ju duktig på att uttrycka
    dig i ord . Tänkvärt om dagens många mammor som lever helt
    annorlunda än många av oss när våra barn var små. Är glad att
    jag har vuxna barn nu .
    Trevlig helg!

  9. Familjen Lindvall- Livet med tre små troll och GBP opererad

    Du är ju för fasen helt galet bra på att skriva! Ger du ut en bok kommer jag garanterat att köpa den! Så kloka ord du skriver, Amen.
    Men om man nu mot förmoda ska ha sånna där listor vilket jag egentligen inte alls tycker om så tycker jag iaf att du ska vara med på den, för du är allt en mäktig mamma och en person jag verkligen ser upp till! Du fixar allt så bra och roddar med allt där hemma. Du är lite av min idol <3
    Kram Linda

  10. Susanne

    Mycket bra skriven artikel, Carola! O ang. larmbolaget (oavsett om det var Sector Alarm eller nåt annat), så gör det mig förbannad över det dåliga införsäljningsknep de verkar ha. Tänker på t ex ”gamlingar” som inte kan stå emot och kanske tecknar ett dyrt abonnemang (gäller även mobil/tv etc).
    Ha en underbar helg :)

  11. Anna

    Nyfiken fråga: det var ju en herrejösses diskussion här för ett tag sedan när du och en massa fans förordade order dagis framför förskola. Har du ändrat dig, eller varför skrev du inte dagis i artikeln?

  12. Viktoria

    Ett tag så hade vi Sector Alarm här minst en gång i veckan. Ibland gick det bra med att säga att man inte var intresserad (efter att ha sagt NEJ flera gånger på en minut), men somliga var riktigt otrevliga. Vid ett tillfälle hänvisade jag till att grannen har deras larm och de har haft en del problem då larmet går igång några gånger i månaden. Då svarade säljare så där förlöjligande ironiskt ”Åh, det måste ju vara sååå jobbigt för dig att deras larm låter när det händer något”.
    När jag till slut försökte stänga dörren så snäste han till riktigt otrevligt att man ju åtminstone kan lyssna när någon pratar.
    Jag tycker de är obehagliga faktiskt.

  13. hållermed

    håller med! så är det ofta, inte alltid men ofta. vissa klarar att kombinera o fixa allt, MEN det är lätt att som mamma eller pappa göra karriär men det är ofta barnen som blir lidande, städhjälp på veckorna, trädgårdshjälp, matkasse hem, micromat eller happy meal till barnen, tv och ipad till barnen som kompis tröst o sällskap, åka på weekends varje helg eller festa, när mor o farföräldrarna o andra är barnvakter, + läxor o 10 aktiviteter för barnen. stackars sönderstressade föräldrar, men framförallt barn, förstår varför allt fler barn under 12 äter antidepressiva. men fint hus, status och fasad är väll viktigare för många än att bara vara mamma o lycklig. ush : ( kram

  14. Nina

    Vi har nyligen installerat larm från ovan nämnda larmbolag, jag och maken har diskuterat en del om att skaffa under några år men inte fått tummen ur den berömda delen och gjort det förrän nu.
    Fick påhälsning utav en säljare som tjatade hål i huvudet innan vi bestämde ett möte nästa dag, ett möte som pågick i en timme eftersom jag och maken tvekade (mest för att det var så dyrt både med installation och månadskostnad) dock var vi ju intresserade vilket vi inte visade..efter mycket tjat och skrämselpropaganda och två rätt pokerfaceade kunder (alltså vi) så tog han bort installationspriset helt, sänkte månadskostnaden och tog fram ett bättre pris för extra kameror etc så då var saken biff-så nu är huset larmat till tänderna :)
    Nu var vi ju redan inne på att skaffa larm, mest för att jag är så förbenat otrygg efter diverse incidenter genom åren (vaknat en natt av viskande röster i sovrummet då två killar tagit sig in, en annan gång vaknade jag utav att polisen väckte mig då en mordbrännare varit i farten, haft en stalker efter mig som till slut bestämde sig för att hälsa på, och för ett år sedan försök till inbrott etc) men hade vi varit ointresserade så hade jag faktiskt dragit igen dörren mitt framför näsan på säljaren om han inte gett sig.

    1. Helén

      Om du har haft Stalkers så borde du ha ett larm med SOS knappar. Du trycker in dem samtidigt och det tar knappt 10 sek innan vaktbolaget ringer upp och frågar vad han ska skicka ut. Är det så att du inte svarar så är Polis, vakt och brandkår på väg. Det tror jag inte att Sector har. Vi har två larmdosor så när jag är ensam hemma så sätter jag på larmet. Jag kan koppla in en signal i dosan så om jag glömt att låsa ytterdörren och någon öppnar så plingar det i hela huset på 105 decibel

      1. Nina

        Jo, dom har SOS knappar..
        Hur menar du med två larmdosor? Vi har en dosa vid dörren, som man larmar på antingen halva huset (om man är hemma och bara vill larma endast dörrar) eller hela huset (då larmar det även om något rör sig i huset).

        1. Helén

          Jag har en vid en annan plan i huset. vi bor i tre våningshus och kan larma av och på huset i ett annat plan

  15. K

    Helt rätt har du i allt du har skrivit fina Carola! Du skrev ned mina egna tankar och vad jag alltid säger; ”som om ingenting har hänt”.. Ur led är tiden. Du skriver jättebra och för mig är DU verkligen en supermamma!! Kram

  16. Titti

    Carola du skriver så fantastiskt. Du borde bli krönikör. Skulle bli den bästa ever. Kram och lycka till med allt.

  17. Helén

    Till att börja med. Jag håller fullständigt med dig Carola i din artikel. Den var hur bra skriven som helst. Jag tycker faktiskt att det är som du säger ensamstående mammor som är dom sanna hjältarna än dom som har nannys ody.
    Sedan detta med larmkillarna. Vi har ju larm sedan många många år. Så kommer dessa från Sector Alarm. Som ville pracka på att jag skulle byta till just deras larm. Jag sa flera gånger till att jag ej var intresserad av att byta då vi är mycket nöjda med vårt larm. Han försökte och försökte. Jag till och med sa att jag vet flera som är missnöjda med dom, men inte ens det hjälpte. Till slut sa jag om nu ni inte tar och packar er härifrån så kommer jag trycka på mitt larm som går direkt till bolaget som skickar ut polisen. Har aldrig sett två killar gå så fort härifrån. Det är ju så på vårt larm vi har så trycker man in två knappar så ringer vaktbolaget upp och frågar om det är polis, ambulans eller annat jag behöver hjälp med. Så nu vet jag att hädanefter som jag vill bli av med säljare så kommer jag köra med att jag trycker på knappen. Så slipper jag dessa idioter

      1. Helén

        Finns massor. Men dom hade överdrivit deras inbrotts skydd som dom inte behövde. Dom har inte det dom lovar att dom har. Tex så säger dom att dom har brandlarm. men dom har inte det brandlarmet som talar var det brinner. Och det är bara Versiure som har det. eftersom det är dom med brandförsvaret tagit fram den brandvarnaren. Dom har inte secondsystem som han sa. Dom är dyrare än dom säger. Dessutom så har dom inte lås som Verisure har. Dom kommer inte när larmet går. Vet flera som fått att dom ringt upp dem och sagt att larmet har gått hemma hos dom. Men dom skickar inte ut väktare. vilket alla andra bolag gör

        1. Nina

          Va? skickar dom inte ut väktare?? Visserligen så sa säljaren som var till oss att meningen med att väktarna kom ut på larm nästan aldrig var för att ta inbrottstjuvar på bar gärning..utan att dom kunde typ städa ihop det värsta i hemmet och ordna så att ev, krossade rutor blev ”igentäppta” så att man inte kom hem till värsta kaoset. Eller att dom kunde åka hem till en och låsa upp dörren om man tappat bort nyckeln..man kunde till och med ringa och säga till dom att åka hem till en för att kolla om man dragit ur typ strykjärnet (allt det ingår i, så det är inget som kostar extra) gör ju ingen direkt tryggare att veta men förhoppningsvis så skrämmer det otroligt höga ljudet av larmet bort eventuella tjuvar som tagit sig in, råkade av misstag sätta igång larmet alldeles nyligen och det var verkligen en pina att höra på..samt att grannarna på gatan stod utanför och undrade vad som stod på (pinsamt vill jag lova).
          Och brandlarm har dom men säkert inte ett sånt som talar om var någonstans, men det syns väl på bilderna på kameran som är installerat.?
          Secondsystem, vad är det..vet att han nämnde det!

          1. Helén

            Det stämmer verkligen inte att dom gör. Har du ett vaktbolag så ska dom genast skicka ut väktare direkt när larmet går. just pga se om dom hinner ta inbrottstjuvar på bar gärning. Det är ju därför dom finns antar jag. Jag vet en som fick inbrott (i vårt lilla kvarter). dom hade sector och inte skickade dom ut något att ”städa” upp inte. När vi installerade vårt system så var dom två killar (en lärling) och larmet gick och han teknikern stack direkt. När han kom tillbaka så berättade han att Verisure skickar ut väktare, tekniker (installatören), säljaren (om han är i närheten) samt att larmet även går till Polisen. Dom åker inte och kollar om du glömt strykjärnet. Det är lögn. Dom låser bara upp OM du kan identifiera att du bor där. Och att du lämnat en nyckel till dem. Men jag finner det föga otroligt att dom gör. När mina svärföräldrar skulle byta larm och bad om att få tillbaka sina nycklar så visade det sig att dom inte hade dom kvar. Så dom fick byta lås till huset också. Enbart för att dom slarvat bort deras nycklar.
            Secondsystem innebär att du är huvudägare till ditt larm på ditt hus och second är tex att dina föräldrar har ett larm via dig och betalar mindre månadskostnad än dig.

  18. Sofia

    Riktigt bra skrivit Carola! Vi hyllas som mammor när vi är själviska, prioriterar karriär och oss själva framför barnen. När vi väljer förskola för våra små barn som varken kan gå eller prata. Ett bra exempel är blondinbella som hyllas som supermamman och superwoman. Helt vansinnigt! Ingen tänker på barnen!

    1. Therese

      Vad både du och jag ser av Blondinbella kör ju vara en mkt liten del av hennes vardag. Hon har x antal egna företag, hon kan inte ta ledigt ett år för att vara föräldraledig i så fall skulle företaget gå åt skogen. Däremot är hon så pass framgångsrik i sitt företagande att hon inte behöver jobba heltid, jämt och ständigt. Vad jag förstår har sonen ganska korta dagar på dagis om de inte turas om hemma. Även mannen håller på att starta företag och då går det inte vara hemma helt däremot kan man planera sina dagar.
      Sen brukar det vara så att är föräldrarna glada så är barnen det också, en del kanske verkligen inte trivs med att vara hemma länge och genom att få arbeta blir de gladare och bättre föräldrar.
      Allt är inte svart och vitt.

  19. Hanne

    Jag tänker att alla är de bästa föräldrar de kan vara för just sina barn. För vissa är det att vara hemma länge med sina barn, för andra att gå tillbaka till jobbet ganska snabbt, driva företag eller studera. Vi är olika och det bästa vi föräldrar (mammor och pappor) kan göra för att stötta varandra är att hylla olikheterna! Det finns inte en sanning.

  20. Yvonne

    Hej
    Du är duktig på att skriva , och håller med dig om det mesta du skriver . Min beundran för dig växer att du orkar och fixar allt och det är inte lite du gör. Att ensam ta hand om barn och hem utan att ha någon som delar detta med dig när barnen käbblar om allt möjligt .

  21. Karin

    Kan ju börja med att skriva att jag inte läst artikeln i >Mama utan endast det i Expressen som länkades. Utifrån det tycker jag att du har hamnat snett med flera av dina påståenden/antaganden. De påståenden och kriterier som du lägger fram t ex nedanstående. Står det i artikeln att det är ett kriterium för att komma med på listan eller är det vad du själv gissar? Jag känner inte alls igen mig i det som du skriver och ändå tror jag att jag är en mamma som du skulle ”stämpla” som karriärmamma. Förstår inte heller hur jämföra barn hör hemma i de här och sedan tycker jag avslutningsvis att det är lite trist att svt jagar höjda röster i olika frågor. Det här är inte det första ämnet som de jagar folk som ska uttala sig i. Varför? Som sagt jag har inte läst men tycker att du blandar ihop många saker och kommer med påståenden/fakta som jag inte vet var du fått ifrån men kanske har Mama satt det som kriterier för att kvala in på listan?!

    Att lämna sina barn på förskola när de är ett år för att göra karriär anses som fint och jobbar man från det att barnet föds så kan man komma med på listan Årets mäktigaste mamma, och få nästan hjältestatus. Citat Carola.

  22. Lisa

    Du skriver så bra, håller med övriga, du borde verkligen satsa på skrivandet.. :-D
    Hade jag kunnat hade jag gärna varit hemma med min dotter, jag var ändå hemma 1 1/2 år med henne men sen var jag tvungen att läsa klart gymnasiet..
    Ha det så grymt kul i Göteborg, du förtjänar verkligen om någon lite roligt :-D (y)

  23. Fyrbarnsmamman

    Jag läste din artikel igår och du skriver så bra!!! Tycker som du att det är lite konstigt!

  24. Lisa

    Bra skrivet! Du är lika klok som alltid :)
    Hoppas du får en toppenhelg i Götet :D
    Kramar Lisa

  25. Mia

    Exakt så är det, så himla bra skrivit. Där jäklar drämde du till och slog in hela spiken på ett slag. En stor eloge till dig Carola.

  26. Carina

    Så rätt så rätt du skrev! Håller med dej helt. Ha de så gött i Göteborg nu och njut av fina Andreas och discodans!

  27. Fia

    Bra rutet! Bilden av en bra kvinna handlar om att hon ska vara som männen. Nånstans där blir jag oroad på riktigt. Det är inte jämställdhet när mannen är idealet. Vi måste väl ändå ha rätt att vara människor. Vissa vill börja jobba tidigare, andra vill vara hemma. Det finns inget som är bättre eller sämre. Vi är människor och som sådana är vi olika och ska tillåtas vara det!

    1. Sara

      Det är snarare männen som måste bli mer som oss och faktiskt ta halva ansvaret. Tyvärr är den som har pengarna också den som har makten.

  28. pia

    Så förbaskat bra skrivit Carola =) Ha det helt underbart i Göteborg , du är fasen den bästa av de bästa bloggare =)

  29. Lola (Carola)

    BRA skrivet!
    Imponerad även av att Du HINNER,
    mellan varven både skriva till oss, o även haka på att skriva en artikel, o få det gjort på STUDS!
    Du är helt fantastisk tjejen!!!

  30. Ansan / Anna J

    Den där försäljaren (sector alarm?) var hos oss i söndags. Vi har redan hemlarm och är inte intresserade av att byta. Han malde på som en tok ändå, det gick inte att hejda honom. Jag brukar göra mitt bästa för att vara trevlig mot dörrknackare och telefonförsäljare, eftersom jag tänker att det inte kan vara kul att bli otrevligt bemött hela dagarna. Den här killen gick det inte att fortsätta vara trevlig mot. Till slut drog jag igen ytterdörren mitt framför näsan på honom – det har jag aldrig tidigare gjort mot någon som ringt på för att sälja något. Otroligt enveten typ. Irriterande!

    1. My

      Tänkte också direkt på Sektor Alarm, deras taktik är som alltid att skrämma upp och tjata hål i huvudet på folk….

  31. Lilian

    Först: En eloge för ditt fantastiska sätt att skriva. (Något att syssla mer med framöver ??).
    Sedan: Så rätt det du skriver.Jag är numera både mormor och farmor, men redan när mina barn var små var det ”finare” att arbeta än att vara hemma hos sina små. Nu sitter jag med en låg pension MEN med fina ljuvliga minnen från när barnen växte upp OCH barn som säger sig ha haft en lugn och bra uppväxt. Den belöningen är större än en fet pension. Kunde jag vrida och vända på pengarna då,så kan jag nu. Stå på dig!! Kram

  32. Sara

    Läste din debattartikel igår. Du skriver bra. Jag har ju också valt att vara hemma mycket/länge med mina barn. Dock känner jag att som vanligt läggs allt ansvar på barn och hushåll på mödrarna i din artikel. Du skriver att kvinnorna säkert har städhjälp osv-det är som att säga att det ligger på kvinnorna. De kanske har jämlika relationer där fäderna faktiskt tar sitt fulla föräldraransvar? Jag håller med om att lämna ettåringar på fsk för att göra kärriär är åt fanders-men åter igen det är inget som ska lägga på mödrarna endast. Vi som valt att vara hemma tampas också med mycket sämre ekonomi. Pengar spelar ju faktiskt roll. För mig var dock valet givet. Jag ville inte föda barn för att sedan lämna bort hen på fsk vid ett års ålder. Min yngsta är tre nyfyllda och börjar på fsk i maj. Det har varit underbart att vara hemma med henne. Började arbeta för några veckor sedan och lämnade då över till pappan som nu sköter hem och barn till jag kommer hem från arbetet på eftermiddagarna. När jag kommer hem är middagen färdig och vi hjälps åt. Jag har tvingat honom att ta sitt ansvar. Man är ju två om barnen.

  33. emma

    Sector Alarm kan jag tänka mig..Dom har varit här 3 gånger nu i vinter. Sista gången va han bra otrevlig o jag vart riktigt förbannad o även jag otrevlig till slut. Han skulle bara våga komma hit igen…

  34. Stina

    Tack Carola -så bra skrivet. Ska själv bli mamma för första gången om en månad och insåg när jag läst din artikel att jag själv haft en massa press på mig att bli en sån där supermamma, omedvetet har det smugit sig in via tidningar, bloggar och instagram. Har hela dagen suttit och klurat på hur jag ska kunna kombinera mitt yrke (läkare) med bebistiden, vilket känns omöjligt. Och det kanske kan få vara omöjligt ett tag. I ett år eller så, får jag ”bara” vara mamma. Tänk att det gått så många tankemil åt att komma fram till det… Keep up the good work och skriv mer bra saker som detta.

    1. Camilla hockeymamma

      Läkare kommer du alltid att vara oavsett om du är hemma med barn eller inte men jag förstår att du grubblar men så mycket händer inte på det år du är föräldrarledig det finns massor av mammor och pappor som är läkare en del jobbar lite under ledigheten och andra inte alls,men först ska ungen ut och du måste landa i allt det sen kan du ta beslut om hur du ska kombinera jobb och ta hand om ditt barn.Lycka till

  35. Carina Hallengren

    Läste igenom din artikel. OCH du har så jäkla rätt i det du skriver. Denna hysteri och karriärstörstan. Blit trött bara jag läser om det/dom. Däremot får jag positiv energi av att läsa din blogg,och du är en riktig superkvinna:-D Kram från en 50-årig Mamma till två tjejor på 19 och 24år.

  36. Camilla

    Oh vad du skriver bra. Jag har läst debattartikeln. Du borde ju bli krönikör så bra som du skriver:-)

  37. Emma

    Vi fick besök förra veckan av en kille från vad jag antar är samma bolag (sector alarm). Han kom två kvällar i rad och vägrade ge sig av. Började ringa på både min och min mans mobil (utan att vi gett nåt nummer) när vi vägrade öppna dörren. Det blev tillslut väldigt obehagligt och dagen därpå ringde jag företaget och sa att om han kommer igen polisanmäler vi honom. Har aldrig varit med om mer påflugna säljare. Hoppas dom fattade att dom inte ska plåga er mer! Kram

Comments are closed.