Ett päron till morsa

5 tecken på att det är dags för lite mer ”egentid”

Vardagen är igång igen och längtan efter lite ”egentid” kommer kanske krypande… Dags för en uppdaterad version av denna läsarfavorit-lista från arkivet!

5 TECKEN PÅ ATT DET ÄR DAGS FÖR LITE MER EGENTID

1) När… varje dusch känns som att gå på spa.

När duscha är som att gå på spa

2) När.. du tycker det är liiiite för kul att torka upp riskorn från golvet…

Egentid

3) När… du så fort du hör bebisgråt på bussen automatiskt börjar googla fram ”Babblarna” (långversionen!) och sen inser att ljuden inte kommer från ditt barn, eftersom hen är på förskolan. Alternativt tvångsmässigt brister ut i Daniel Tiger-trudelutt (eller annan valfri barnprograms-tv) på jobbmötet.

Daniel Tigers kvarter

4) När… gå och handla ensam på närmsta ICA känns som en resa till New York

EGENTID

5) När… toabesöken känns som hämtade ur The Shining/random rysare.

"Egentid" á la "The Shining".
”Egentid” á la ”The Shining”.

Det var några av alla tecken i vardagen.. finns ju så många fler. Kommentera gärna här nedan!  Ett tips är också att lyssna på senaste avsnittet av superbraiga podcasten ”Cissi & Hormonerna” – de pratar just om detta utskällda ”egentidsbegrepp”. Väldigt bra – och rolig – diskussion om allt där!  Här hittar ni podcasten >

Blev så glad också att se att Cissi ville visa en av mina ”egentidsbilder” på sin blogg i samband med att avsnittet lades ut! Kanske gör det också att fler läsare hittar hit till min serie – hoppas det !;) Även en bild på ämnet egentid gjord av fantastiska Hejhej vardag fanns där! Här är det inlägget >

Passar även på att tipsa om min grymma Loppi-bloggkollega Nina Malmström som tar upp ämnet i denna lista : ”5 saker jag saknar från tiden som icke-mamma” !

Kolla även in min lista om gullighetspaniken som kontrast till egentidspaniken 😉

Nya seriestrippar läggs som vanligt ut på måndagar och onsdagar och massa listor och annat däremellan!

Och fler seriestrippar hittar ni som vanligt på instagram.com/ettparontillmorsa och på facebook.com/ettparontillmorsa 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helena Lund

    Jag skrattade så att jag inte kunde somna igår när jag läst denna strip. Särskilt om duschen och Ica-besöket… Herregud, vad ens liv är torftigt på vissa plan… Å andra sidan kan man ju säga att vi småbarnsföräldrar verkligen lär oss uppskatta de små sakerna i vardagen. Inte alla förunnat! :))

  2. Anna Mellander Maacisaac

    Jag grät av skratt när jag läste denna 😀 särskilt Shining-toabesöket haha. Dina bilder är helt galet roliga och texterna till. Om du inte redan är väldigt känd (har för lite egentid för att hänga med i kulturvärlden 😉 ) så kommer du bli det snart! Jag förstod det som att du håller på med en bok, är den klar? när och var kan man köpa den? Kommer vilja köpa ett helt gäng att ge bort!

    1. ettparontillmorsa

      Åh, alltså så glad jag blir!! Haha, tack, snälla du! Älskar att du uppskattade shining-toabesöket lite extra också, det är en personlig favorit. Är en gammal filmnörd i grunden och smyger gärna in såna grejer om jag kan. Så värst ”känd” är jag nog inte dock, haha, men hoppas i alla fall att boken jag gör kommer nå ut, det vore en dröm att få hålla på ännu mer mer att teckna och illustrera! Kul att du kommer köpa den! Lovar återkomma här så snart jag vet release-datum, men i början på 2017 blir det.
      Vet inte om du har bloglovin? Du kan följa med i bloggen via den så du inte missar nya stripar och så finns ju mitt instagram-konto och Facebook.
      https://www.bloglovin.com/blogs/ett-paron-till-morsa-13955735
      instagram.com/ettparontillmorsa/
      facebook.com/ettparontillmorsa/
      Önskar dig en helt fantastisk dag – du gjorde min nu, med dessa ord! TACK

  3. Jessika

    Helt underbart! Stor igenkännelsefaktor! Tänker även på när man automatiskt vaggar kundvagnen i affären, utan barn….

  4. Tina

    Och ja, förresten, det uppenbart omtvistade temat ”egentid” har verkligen inget att göra med att bortprioritera sina barn. För mig är det att prioritera mina barn. Det handlar ju om att ladda batterierna så att jag kan bemöta mina barn på ett tålmodigt och kärleksfullt sätt, att orka sätta gränser och vara strikt och tydlig i min uppfostran istället för att ”utvägslösa” eller bli som en eldsprutande drake pg a för lite ork, att bibehålla glädje i livet och glöden i relationen som sedan smittar av sig på barnen. Framförallt vill jag föregå med gott exempel och inför mina barn visa att det är viktigt att lyssna inåt, känna efter hur jag mår och att det är absolut ok att prioritera sig själv emellanåt. För då gör de förhoppningsvis detsamma. Nog kan det tyckas som att dagens generation föräldrar är egoister för en del äldre personer. Men min erfarenhet av den äldre generation är kvinnor som en efter en på sena medelålderns höst stupat in i väggen av total utmattning efter år av självuppoffranden som de dessutom smärtsamt tvingat inse bara givit näring åt patriarkatet! Och det vill vi ju inte eftersträva eller hur?

  5. Tina

    Underbara illustrationer! Känner alltför väl igen mig i ALLT. Definitionen av lyx förändras verkligen när barnen kommer. Att äta en hel oavbruten måltid med sin partner eller dricka en kopp kaffe innan de kallnat är också härliga exempel – som att gå på restaurang eller café! Och att sova ut en morgon är som att vakna upp på hotell!

    1. ettparontillmorsa

      Tack så mycket, roligt du gillar bilderna! Och du sammanfattar begreppet ”egentid” så väldigt bra i din andra kommentar – precis så är det, håller så med dig! <3 🙂

  6. Mi

    Vet inte hur många gånger jag passat på att dricka kaffe på toa samtidigt som jag sorterat tvätt (smuts och ren), startat tvättmaskinen och kammat håret och alltså uträttat kroppsliga behov medans karlsloken hängt vid datorn och muttrat att jag prioriterar fel. Samtidigt brukar barnen komma och vilja sitta i knät. Och ja. Jag HAR tvättat min mammalekamen med Extras våtservetter. Egentid är inte ett ord jag gillar men TID vore nåt!

  7. Tvillingforalder

    När vänner kommer på besök och man själv smyger ut på balkongen för att få dricka kaffe i lugn och ro medan kompisen ser efter barnen.

    När man poppar järnet i bilen till och från jobbet. Enda gången man inte har känsliga barnöron kring sig.

    När man hittar en ny favoritfilm åt barnen så dom håller sig tysta och lugna i 72 minuter så att man kan ta tag i diskberget

    När barnen somnat och allt man hör är… Tystnad. Woho, egentid i ett varmt bad med en skvallertidning.

  8. Jennxan

    Går alltid på toa länge på jobbet, även om det bara är ettan, såååå underbart att få va ifred! Älskar alla dina idéer- volonterar alltid att storhandla i evigheter! Klippa gräset funkar också. Att sätta igång en tvättmaskin kan också få ta 20 min-ha ha ha!
    Bäst av allt är ju att då duscha i fred, efter tre dagar utan dusch och man är fylld av kräks, snor, mjölk och svett. Då är det ju som Spa!! Hurra för dig!

  9. Lili-Ann

    Känns som om barn är mera till besvär än glädje när jag hör allt prat om ”egen tid”. Ni kommer att få massor av egen tid när barnen flyttar ut och även innan när de är mera intresserade av sina kompisar än att terrorisera sina föräldrar. ”Egen tid” ett ord som inte fanns för några år sedan…..som vi äldre inte begriper oss på. Skaffar vi barn är det för att vi vill slippa ifrån egen tid.

    1. Jenny

      ”Förr” hade föräldrar mer hjälp och därmed mer ”egen tid”.

      Om mormödrar och syskon bor nära varandra och hjälps åt, blir allt lättare och man får umgås med andra vuxna, man behöver det, hur mycket man än älskar sina små.

      I dagen samhälle lever vi så ensama, speciellt i städerna, ekonomin tillför en stress som inte fanns förut. Det är lätt att hamna utanför arbetsmarknaden och jobbet är livet i vår kultur.

      Man älskar inte sina barn mindre för att man inser att man behöver ”egen tid”!

    2. Linda

      ”Förr” – även da fanns det manga föräldrar som fick kämpa för att fa vardagen att ga ihop och gärna hade haft lite egen tid.
      Mina föräldrar och bror bor 100 mil bort. Min man är ensamt barn, svärfar dog för 30 ar sedan och svärmor har Alzeimer. Jag jobbar deltid, men har 1,5 timme till jobbet och sedan hem igen, dvs jag är hemifran 11-12 timmar/ dag. Ena barnet sover daligt- alltsa gör vi det ocksa. Da vi inte kan fa regelbunden hjälp av familjen är det 7 dagar i veckan med jobb, resväg, dalig sömn- är det da sa svart att man längtar efter ett par timmar (nagon gang per manad) när man kan fa slappna av utan att vara tillgänglig för andra?
      Sa här ser det ut för väldigt manga familjer idag. När man refererar till ”förr” och säger att man inte förstar pratet om ”egen tid”- har familjerna i din omgivning det sa himla lätt eller har du kanske inte sa mycket kontakt med vardagslivet i dagens barnfamiljer?
      Nu som förr försöker man vara bra föräldrar. Det är inte direkt stöttande att klanka ner pa dem som öppet vagar tala om hur de känner. Att visa mer förstaelse och komma med lösningar vore en bättre väg.

  10. Yvonne F

    Det verkar inte som om dagens barn är uppvuxna med telefon. Säg den gång man fått prata i fred. Barnen försöker alltid påkalla ens uppmärksamhet när man pratar i telefon. Om de fått sin vilja igenom eller att man avslutat samtalet, är man inte intressant längre….