Elsies päron

Julmatsrester

 

036

Här kommer lite tips på vad ni kan göra med era julmatsrester, eller på mycket av maten som butikerna försökt bli av med just nu.  Skinka brukar finnas billiga efter jul och även om ni är är så sugna just nu så frys in eller gör ett storkok.

Skinkpaj på sesambotten 

Deg

  • 130 g smör
  • 3 dl mjöl (hälften grövre om man vill)
  • 2-3 msk sesamfrön
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 150 g av något grönt som broccoli, grönkål, spenat..
  • 150g ost
  • 300g skivad skinka
  • 100 g svarta oliver
  • 1-2 röda lökar
  • 1.5 dl grädde av något slag (jag tog matlagningsgrädde)
  • 4 ägg
  • sesamolja
  • salt och peppar
  • vill man så mer smaksättning som senap, pepparrot

Så här:

  1. Skiva ner smöret i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl, sesamfrön och vatten.
  3. Arbeta snabbt ihop en deg som trycks ut i en pajform.
  4. Ställ formen i kylen en stund.
  5. Skär skinkan i tunna bitar och blanda ihop den med sesamolja, salt och peppar. Är skinkan rimmad så strunta i saltet.
  6. Värm ugnen till 175°. Nagga och förgrädda pajskalet 10 min.
  7. Skiva grönsaker och lägg dem i pajskalet tillsammans med skinka.
  8. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll det över. Strö över ost.
  9. Grädda pajen 40 min tills den stannat.

Tips: 

  • Strunta i sesamfrön eller byt ut mot något annat som kryddor, örter, nötter eller kanske lite vetegroddar.
  • Om ni har en fin pajform som ni brukar använda, så pröva att göra pajen i en annan. Ibland kan maten bli mycket roligare bara man byter form.
  • Jag gillar när pajdegen är ganska ojämn och slarvig på kanterna, men gillar man den prydligare så skär man naturligtvis till den.
  • För att få till pajdegen bra kan man kavla ut den mellan plastfolie eller bakplåtspapper. Lyft sedan bort ena sidan och lägg den i formen med degsidan nedåt.

Pajdeg

047

Pizza, en vegetarisk & en med skinka

Deg, till ca 2 plåtar. Här är den ganska tunt kavlad, vill man ha lite tjockare deg så gör dubbel deg.

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl vatten
  • vetemjöl special
  • lite olivolja
  • salt
  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olja, salt, och tillräckligt med vetemjöl special  som hälls på under bearbetning tills degen är smidig .
  3. Låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Under jäsningen preppar ni fyllningen och sätter på ugnen på 250 grader.

Fyllning

  • tomatsås – här kokades passerade tomater ihop med finriven vitlök, salt, peppar, oregano och socker.
  • skivade färska champinjoner
  • skivad rödlök
  • ost
  • ruccola
  • kryddor – här användes hackad persilja och peppar
  • den ena hade – tunt skivad skinka
  • den andra hade squash och oliver
  1. Kavla ut degen ganska tunnt, här gjordes det direkt på ett bakplåtspapper.
  2. Bred på tomatsås och sedan ost.
  3. Lägg på önskad fyllning och strö över kryddor.
  4. Stick under en tunn, flexibel skärbräda under pizzan och skjut in den i ugnen med hjälp av skärbrädan. Helst på varma bakstenar, men har man inte det så använd en varm plåt. Sänk värmen till 220 grader.
  5. Grädda tills den fått fin färg och ser färdig ut i mitten av pizzan.
  6. Strö över ruccola och servera med en klick färskost.

046

2

Linsgryta på skinkspad, ca 4 port

  • 1 liter skinkspad (späd med vatten om ni inte hade så mycket.
  • 1-2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 -3 dl röda linser
  • 1 ask coctailtomater (eller krossade)
  • lite hetta i någon form, här var det 1 dl chilisauce
  • timjan
  • salt & peppar
  • lite olja
  1. Skölj,skala och skiva ner grönsakerna.
  2. Fräs på dem ihop med linser och kryddor.
  3. Späd med skinkspad och låt puttra tills linserna är mjuka.
  4. Servera med en klick kall sås eller creme fraiche

1

Äppelsmulpaj med pepparkaka ca 6 portioner

  • 150- 200 g smör
  • 2-3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • 2 dl jordnötter
  • 5-6 äpplen
  • valfri mängd krossade pepparkakor att strö över och/eller blanda i.
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär äpplen i bitar.
  3. Värm smöret lite så att det blir mjukt.
  4. Dutta lite papper i smöret och smörj en form.
  5. Blanda i havregryn, mjöl, vanilj- och strösocker i smöret.
  6. Lägg äpplen i formen och fördela smuldegen över. Strö över jordnötter (eller blanda in dem i smuldegen)
  7. Sätt in pajen i ugnen i ca 20 minuter. Ytan ska vara gyllenbrun och knaprig.

Servera med grädde, glass, vaniljsås, kesella eller en av mina favoriter just nu hängd yoghurt (låt den rinna av genom ett kaffefilter så att det blir lite tjockare) i hopblandat med lemoncurd.

1

2

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Madelene

    Hej Vilka bra idéer!
    Tack för tipsen, det ligger ju ganska mycket mat kvar i kylen efter jul som jag inte vet vad jag ska göra med.
    Ha det gott
    Madelene