Elsies päron

Varm must, Kaffetoddy, Vinterbål & Grönkålschips

 

2

God kväll!

Som jag skrev tidigare så är jag väldigt förtjust i varma drinkar, gärna som välkomstdrink eller som kaffedrink efter maten. Här kommer några varianter.

Den första är en favorit, såklart eftersom den innehåller vår Äppelmust. Denna serverade vi som välkomstdrink för några helger sedan tillsammans med Grönkålschips.

3

Varm Äppelmust med sjärnanis & citrus, 4 glas

  • 7,5 dl äppelmust, eller färskpressad äppeljuice
  • 2 msk muskovadosocker, eller rårörsocker
  • 3 stjärnanis
  • 20 g skivad färsk ingefära
  • 1 urkärnat och klyftat rött äpple
  • ½ skivad citron
  • 0,5 dl mörk rom
  1. Sjud äppelmust, socker, stjärnanis och ingefära cirka 5 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från plattan. Lägg i äppelklyftor och häll upp i små koppar eller värmetåliga glas.
  3. Tillsätt mörk rom (kan skippas) och citronskivor.

Vi har använt den äppelmust som ni kanske minns att vi gjorde i höstas, eller har jag nämnt det? Joe, tror att jag tjatat om den ganska mycket.

Det går så klart lika bra med köpemust, men måste återigen slå ett slag för att göra egen. Så gott!  Vi frös in mycket och tar fram en flaska då och då som blir bas i både soppa och dryck.

4

Grönkålschips, 1-2 plåtar
  • ½ grönkålshuvud
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  1. Sätt ungen på 200°.
  2. Skölj grönkål, skär bort mittsjälken och torka den med en ren handduk.
  3. Riv grönkålen i mindre bitar och lägg glest på en plåt. De skall helst inte överlappa varandra.
  4. Ringa olja och strö över salt och gegga runt.
  5. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter eller tills chipsen är krispiga.

Tips: Håll koll på dem för de bränner snabbt. Gör gärna detta ett bra tag innan eventuella gäster kommer för de luktar inte jättegott när de bakas.

1

Kaffe & vaniljtoddy, 4 glas

  • 400 ml vaniljglass
  • 4 msk whisky
  • 4 tsk socker
  • 4 dl nybryggt kaffe
  • Kakaopulver att pudra över

Så här:

  1. Värm whisky och socker i en liten kastrull tills sockret har smält.
  2. Häll upp kaffet i fyra glas.
  3. Fördela whiskyblandningen mellan glasen och rör om för att blanda.
  4. Lägg en skopa glass  i varje glas och pudra sedan över lite kakaopulver före servering.
Sen slutligen en värmande Vinterbål som jag har försökt att återskapa från en jag nyligen blev serverad själv.
Vinterbål, ca 10 glas
  • 1/4 l starkt te
  • 1 dl  Ljus Sirap
  • 1 apelsin, zest och skal
  • 2 kanelstänger
  • 5 kryddnejlikor
  • 70 cl rödvin
  • 4 msk rom
  1. Häll te, sirap,  apelsinjuice, kanel, kryddnejlikor och rödvin i en gryta och värm under lock, det skall inte koka bara dra ett par minuter.
  2. Tillsätt romen.
  3. Sila bålen och servera.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Milan

    Please tell me that youre going to keep this up! Its so very good and so important. I cant wait to read more from you. I just feel like you know so much and know how to make peolpe listen to what youve to say. This weblog is just as well cool to be missed. Terrific things, seriously. Please, PLEASE keep it up!

  2. Sriwahyuni

    skriver:Vilken smart grej! Den skulle jag vilja vinna och ha pe5 bnvraagnen Jag ge5r ofta kve4llspromenader med lillan, och eftersom det blir mf6rkt se5 himla fort nu (och det le4r ju inte bli be4ttre ff6rre4n frame5t ve5ren) se5 skulle det vara perfekt med ett smart lyse se5 jag ser ne5got pe5 de ve4gar de4r det inte finns gatlysen he4r i orten En f6nskefe4rg vore LILA Kram