Elsies päron

LCHF – kasse

IMG_4600

God morgon!

Som ni minns så har jag komponerat en LCHF-matkasse åt Mat.se. Alltså en sådan där färdigkomponerad matkasse där man får hem mat och recept för en vecka. Här ser ni några av rätterna. Tidigare gjorde vi en liknande matkasse (här hittar ni den) med uppladdningsmat inför Göteborgs varvet. Så himla roligt jobb, och jag hoppas verkligen att det går hem i stugorna.

Sen till det här med LCHF, och även GI, fasta och alla andra mattrender som passerar förbi. Vad tycker ni? Vore kul att höra era tankar. Nedan kommer lite om mina tankar, och här hittar ni matkassen och här hittar ni mig.

 

IMG_4643

IMG_4654

 

IMG_4588

LCHF

Min syn på LCHF, och jag är väldigt långt ifrån en expert, är att det är en diet som lyfts fram på ett lite för negativt sätt. En ganska hätsk debatt som har tagit fokus från själva maten. Maten kan göras färgglad, säsongsanpassad, smakrik, rolig och behöver inte alls vara så trångsynt som den ibland framställs. Stänger vi en port så öppnar vi en annan, och det är med det tänket jag tycker vi skall se på nya mattrender, dieter och dylikt. Har vi inte medicinska anledningar att äta enligt speciella direktiv så kan man gott testa och ta med sig de delar som man tycker är bra och som passar just en själv.

 IMG_4742

Så vad är LCHF? 

Det står för Low Carb High Fat. Förenklat skulle man kunna beskriva det som att man minskar ner eller nästan utesluter kolhydrater och då främst de med socker och stärkelse. Istället tillför man mer fett och protein, varpå kroppen kommer använda fett som bränsle i stället för glukos. Man äter alltså mat som inte höjer blodsockret nämnvärt alls (medan GI är mat som höjer blodsockret långsamt). Detta blir näringstät mat som mättar mycket och minimerar sötsuget. Rådet är att äta när du är hungrig tills du är lagom mätt.

Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör). Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

IMG_4730

Vad tycker jag är bra med LCHF?  Att man belyser andelen socker i processad mat, att vi ifrågasätter tillsatser och e-nummer, att vi äter för stor mängd kolhydrater och att vi fokuserar på riktigt fett istället för lättalternativen.

Äter jag själv enligt LCHF?  Jag städade ur vårt skafferi häromdagen och räknade till ungefär 40 olika sorters mjöl-, gryn- och kli-varianter. Så nej, det jäser för mycket deg här hemma för att jag skulle kunna säga det. Däremot äter vi mycket maträtter som kan räknas som LCHF och vi prövar ständigt nya roliga ingredienser och tillagningssätt.

I den här matkassen kommer min variant av LCHF där varje rätt har en liten del kolhydrater ur kategorin med mindre socker och stärkelse. Är man en ordningsam följare av dieten så finns det några ingredienser där man bör göra sitt eget rätta val av korv, senap och buljong. Samt några ingredienser man inte bör äta för mycket av som morot och bönor.

IMG_4625

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Jag jobbar inom sjukvården och har därför ett sätt att se på kroppen och kosten som är präglat av patologi, alltså sjukdom. Men jag skulle inte äta LCHF, dels pga förhöjd risk av cancer i mage och tarm, men även relaterat till allt man vet om hjärta o kärl-sjukdomar och dess uppkomt. Jag har naturligtvis inte alla fakta, och jag lägger mig inte heller i vad andra människor äter ( om jag inte träffar dom i jobbet ) men själv äter jag framförallt grönsaker, frukt och fisk. Alltid ekologiskt och helst från grunden gjort av mig.

  2. Mia

    Det är ett laddat ämne, lchf, för de som äter det strikt verkar det närmast som en religion.
    Jag testade att äta det när det var nytt, gick ner 5 kilo eller nåt.
    Tycker dock att det är jobbigt att äta så mycket fett och ägg och bacon är inte min favoritfrukost. Känns osunt med allt fett och så är man ju fettskrämd.
    Gillar att laga mat och baka, mat från grunden. Tror att det bra att dra ner på kolhydrater, mindre socker och vitt mjöl. Ofta äter jag bara grönsaker och fisk eller kött.
    Tror inte heller på lightprodukter, bättre då med äkta vara fast i mindre mängd om man behöver tänka på vikten. Är det verkligen bra att skippa alla kolhydrater och äta så mycket fett? Jag tror dock att socker är sämre för oss än bra fetter.