Elsies päron

Expedition Mathantverk

Vi har varit en sväng i Älmhult och hälsat på min syster med familj vilket alltid är lika fint. Nu har vi packat in oss i bilen är vi på väg mot nästa stopp,sommarstuga, vänner och årets matkollo. Några kanske minns detta kollo från förra sommaren då det åts, badades, åts, grillades och åts igen. Ett proppmätt kollo. Några sköna dagar i vännernas sommarstuga där vi nördar ner oss helt  i måltiderna. Denna gång har vi några nya, mycket spännande projekt på gång som vi inte har testat innan

Inspirationen kommer från den eminenta boken Expedition Mathantverk. En bok jag nämnt tidigare och som jag verkligen vill rekommendera. Den här boken handlar om de grundläggande principerna bakom matlagning och smak. Om riktiga råvaror och som tillagas med eld och rök, salt och socker. Om rustika metoder som skapar eleganta smaker. .

Under flera år har författarna Mikael, Henrik och Gustav utforskat mathantverkets alla sidor. Resultatet blev 12 större matprojekt och över 100 recept.

Så här skriver de själva i förordet.

Det här är inte en kokbok för dig som är hungrig. Tvärtom. Vi kan verkligen inte rekomendera någon att sätta igång och laga ur boken med en kurrande mage. Det finns recept som tar månader i vissa fall år.

Det verkar lite omständligt, tänker kanske du. Och det har du rätt i. Nuförtiden klarar vi väl vår överlevnad utan att behöva salta in kött för vintern eller ysta mjölken till till ost på fäboden? Att följa med på expeditionen är att se lagandet som en hobby inte som ett nödvändigt ont. Vissa spelar golf på lördagar, andra syrar kimchi.

 

Här finns projekt som * Kokgrop *Hemmamejeri *Matlagning över öppen eld *Ostronskivlingsodling *Rustika ugnar *Korvstoppning *Syrning, konservering och inläggning *Hemmacharkuteri *Torkning *Snigelfarm *Rökning *Hemmabryggeri. Och vårt prijekt nu i dagarna är just en kokgrop där vi skall gräva ner en gris. Så häng på vettja!

Författare Mikael Einarsson , Henrik Francke Gustav Lindström Fotograf:Jakob Fridholm. Förlag: Natur & Kultur Stockholm

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Precis så tycker jag att det är med matintresset, att man nördar ner sig. Och jag har tidigare sett det som något som får ta tid efter ANDRA ”riktiga” intressen, för mat måste man ju laga. Men matnörderiet är ju minst lika viktigt, och fantastiskt kul.
    Kolla gärna in min (1 vecka gammal snart..) blogg där jag också går loss lite. Att be dig spana in den känns nästan lite nervöst, för det här är ju min absoluta favorit nördblogg!
    Kram från kostekonom Emma!

      1. Emma

        Åh kul att du kollade in!! Hade aldrig fått för mig att starta en blogg om jag inte fått så mycket härlig inspiration härifrån. Hoppas ni har det härligt på matkollot (vilken grej!).