Elsies päron

Få en Bonde på köpet

Här kommer något jag skulle tipsat om för längesedan, nämligen projektet att få en bonde på köpet när ni handlar.

Våga fråga – Bonde På Köpet är en gemensam satsning från LRF och Sveriges bönder för att hjälpa oss konsumenterna att se vilken mat som kommer från svenska bönder och gårdar. Antingen med hjälp av en app som man använder i butiken (om man har en smartphone) eller sin egna digitala Bondehylla som man kan knepa ihop på hemsidan.

LRF är alltså Lantbrukarnas riksförbund, och varför gör de detta? 
För att hjälpa konsumenterna att visa vad som verkligen kommer från svenska bönder. Ibland kan det vara svårt att se och man blir lätt lurad av  svenskklingande varumärken som består av råvaror från andra sidan jordklotet.

Hur funkar appen?
Appen visar vilken mat som verkligen kommer från svenska bönder och gårdar – man får alltså även en ”Bonde På Köpet”. Genom att hålla telefonens kamera över streckkoden och scanna får du tummen upp eller tummen ned. Om varan ännu inte är inlagd i systemet så får man ett frågetecken som svar.

Appen finns gratis på App Store om du har en iPhone eller Google Play om du har en Android-telefon.

Vad får tummen upp?
Råvaror som till 100 procent kommer från en svensk bonde. Djuret ska vara kläckt/fött, uppfödd och slaktad i Sverige. När det gäller sammansatta produkter så ska minst 70 procent av råvaran ha fötts upp eller odlats i Sverige. Läs här om våra kriterier.

Vad får tummen ned?
Mat där råvaran inte kommer från Sveriges bönder. Läs mer här om deras kriterier.

Vad är Bondehyllan?
Det är en digital butikshylla där de samlat mat som kommer från svenska bönder. Här kan konsumenten skapa sin egen Bondehylla och dela den med andra.

Det finns i dagsläget över 11 000 varor på hyllan som fylls på hela tiden hela tiden och målet är att det ska vara en heltäckande digital butikshylla. Från början kan det dock fattas vissa produkter, hittar du något som du vill addera eller har andra synpunkter på hyllan så kontakta dem gärna på [email protected].

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.