Elsies päron

Macarons vs Makroner

 

Godmorgon på er!

Äntligen skall jag dela med mig av de här tjusiga godsakerna. Ni som har följt den här bloggen kan säkert se att det inte är jag som har gjort dessa små perfekta, tålamodskrävande bakverk. Nope! Det är min begåvade vän Karin som kan det här med bak, och framförallt är en hejjare på Macarons.

Jag frågade henne för längesedan om jag fick lägga ut lite av hennes bilder och recept. Så hon fotade snällt några bak, och sen i somras när vi var på matkollo (minns ni?) så bjöd hon på dessa himmelska dessertbitar. Det var så fantastiskt gott! Så där och då tyckte vi nog alla att de är så väl värda sitt överpris och den där höga, snobbiga pidestalen de sitter på.

Så med det i minnet, med en stor respekt för både bakverket och Karin så har jag dragit mig för att skriva om något jag inte behärskar. Jag hade liksom tänkt provbaka några omgångar och bli klokare. Det är jag inte, men här kommer det ändå.

Redan vid namnet och dess uttal blir jag osäker. Vad heter det egentligen? Som jag har förstått det så är Macarons det franska namnet, och översatt till svenska borde de heta Makroner. Men vad som verkar ha blivit det vardagliga namnet här är Macarons.

För att beskriva dem enkelt är det ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De har en marängliknade, luftig konsistensen, trots att ytan är fastare mot ett mjukare innandöme. Luftigheten beror på äggvitan och de inte innehåller varken mjöl eller bakpulver. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smakerna kan varieras i det oändliga.

Här kommer ett grundrecept ur boken  Macaron – ett utsökt fransk bakverk (av Annie Rigg). En bok jag återkommer till (och som du snart skall få tillbaka Karin, sorry!) och visar lite förslag på smarriga färger och smaksättningar på både fyllning och biskvier. 

Grundrecept för Macaron, en sats bör ge ca 40 biskvier, alltså 20 fyllda macarons.

  • 200g florsocker
  • 100g skållad, skalad och mald sötmandel
  • 120 -125 g rumstempererad äggvita, ca 3 ägg
  • en nypa salt
  • 40 g strösocker
  • 1 spritspåse med en slät tyll på 1 cm
  • 2 bakplåtar klädda med bakplåtspapper
  1. Häll florsocker och mandel i en matberedare och låt den gå i 30 sekunder eller tills allt är ordentligt blandat. Ställ åt sidan.
  2. Häll äggvitan i en absolut ren och torr skål, helst av glas eller metall. Tillsätt salt och vispa med en elvisp tills du kan börja forma styva toppar av äggvitan.
  3. Forstätt vispa på medelhastighet och tillsätt samtidigt strösockret, en tesked i taget. Blanda väl och se till så att sockret är väl inarbetat innan nästa tesked tillsätts. Blandningen skall vara tjock, vit och blank.
  4. Nu är det dags att tillsätta eventuell hushållsfärg. Blanda ordentligt så att det blir en jämn och fin färg. Skrapa skålens kanter med en slickepott.
  5. Använd en stor metallsked och vänd ner socker och mandelblandningen.
  6. Smeten skall bli jämn och fin – det kan ta nästan en minut.
  7. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut jämnstora rundlar – ca 5 centimeter – på bakplåtspapper.
  8. Slå undersidan av bakplåten bestämt i  arbetsbänken några gånger för att få bort eventuella, stora luftblåsor.
  9. Nu kan du strö ätbara dekorationer och hälla flytande hushålsfärg o.s.v. på de ogräddade biskvierna.
  10. Låt biskvierna vila i minst en kvart och upp till en timme, så att de sätter sig och får en torr yta. De skall inte kännas kladdiga, klibbiga eller våta om du nuddar dem med fingertoppen.
  11. Värm ugnen till 170 g.
  12. Grädda biskvierna i 10 minuter i mitten av ugnen, en plåt i taget. Ovansidan på biskvierna skall vara frasiga och undersidan torr.
  13. Nu är biskvierna klara, och nästa steg blir att börja tänka fyllning som jag återkommer med.

Den här runda dekorspritsen och silikonmattan är av märket Lékué. Ett märke som har massa roliga saker i silikon (för bakning då) och finns bland annat  här hos Bagaren och Kocken, jag vet inte om de finns billigare någon annanstans eller om det finns andra märken på marknaden som är mer prisvärda. 

Att mala mandlar kan man använda en hederlig mandelkvarn till, eller så köper man färdigt mandelmjöl. Finns det inte i er livsmedelsbutik så finns det i hälsokostbutiker. Sen finns det en uppsjö av smaksättare, färger, pulver och annat som jag inte vet så mycket om. Men det finns många butiker och hemsidor som säljer. Vill inte föreslå någon eftersom jag helt saknar erfarenhet.

Så hjärtligt tack Karin för all inspiration. Nu ska jag äntligen våga testa, ska bara lura bort Elsie att dessa färgglada sötsaker inte alls är så roliga som de ser ut först. Trevlig helg till er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.