Här kommer dagens boktips, middagstips och reseminne.
För exakt 12 år sedan höll jag och Patrik på att packa våra backpackerväskor och skulle ut på äventyr. Till Sydostasien var vi på väg. Så små, så längesedan, så liten resekassa och så förväntasfulla. Det här är så längesedan så vi snackar liksom en packning med resecheckar och kasettbandsspelare.
Vi köpte en flygresa till Bangkok, och även en flygresa hem från Bali fyra månader senare. Så äventyret gick på krokiga vägar, via kuperade öar, med buss, båt och bil genom Thailand, Malaysia och Singapore, för att sedan avsluta med en månad på Bali. En helt fantastiskt resa som jag är så glad att vi gjorde innan vi hunnit höja våra krav på standard eller komfort. Att vi var så nöjda i våra små bambuhyddor med att äta nudlar och lyssna på våra kasettband. Jag tror att våra medtagna band försvann, och vi fick köpa nya piratkopior vilket var Tracy Chapman, Sinead o´Connor, Soundtracket till Million dollar hotell och Dire Straits. Fast den musik som alltid finns med på semestern, vilket håll i världen man än reser åt måste ju vara Bob Marley?
Sen hade vi såklart allt det andra också med magsjuka, konstiga utslag, farliga resor, rabiessmittade djur, kackerlackor, möglig packning, blåsta och bestulna på pengar. Fast det är ju det som gör det till ett äventyr.
Hur som helst, vi är bra på att ta in matinspiration från världens alla hörn, men vi är även bra på att försvenska dem. Ibland vill man liksom att det skall smaka som det gjorde där. Det kan man såklart aldrig återskapa helt. Stämning, ingredienser och upplevelser var där och då. Men man kan komma ganska nära.
Här är ett bra boktips om man vill återskapa god mat från sina resemål, World Food Café. Paret Chris och Carolyn Caldicott som driver (drev?) ett kafé i London med samma namn. På kafét och i boken serveras recept från deras resor jordens över. Sikket jädra drömjobb! Resa runt och samla ihop matrecept till en kokbok!
Nedan kommer två recept från fina Bali. Visst det är både en hel del ingredienser och en hel del moment, men ibland är det roligt att göra något mekkigt också, och kul att laga mat efter lite andra regler. Smaka bara på meningen – Sjud långsamt tills alla smaker har förenats…
Balinesisk Gado Gado, 4-6 pers
-
3 morötter, skurna i fina tunna stavar
-
200 g böngroddar
-
125 g haricots vert
-
125 g sockerärtor
-
½ gurka i fina stavar
-
1 litet tunt skivat salladskålshuvud
Till jordnötssåsen
-
1 stor grovt hackad rödlök
-
3 vitlöksklyftor
-
3 färska röda chilifrukter
-
175 g skalade jordnötter
-
2 msk solrosolja
-
1 msk soja
-
1 ½tsk tamarindpasta utrörd i 2 msk vatten
-
1½ dl kokosmjölk
-
1 msk slätt jordnötssmör
-
1½ tsk farinsocker
-
2 citrongrässtjälkar delade på längden och utrpressade med en brödkavel.
-
salt
Till garnering
-
4 hårdkokta ägg i klyftor
-
4 tomater i klyftor
-
200 g tempeh, skuren i stavar och stekt (eller skivor av friterad tofu som steks till de blir knapriga)
-
1 stor näve strimlad spenat
-
1 stor torrstekt gul lök
-
1 näve hackade korianderblad
Börja med såsen
-
Kör lök, vitlök och chili i en matberedare till en pasta.
-
Rosta försiktigt jordnötterna i en stekpanna utan utan fett och rör så att de inte bränns. Låt dem svalna och finmal dem i matberedare.
-
Hetta upp oljan i en wok och lägg i lökpastan. Fräs under ständig omrörning i en minut.
-
Tillsätt de malda jordnötterna och rör tills alla ingredienserna är väl blandade.
-
Tillsätt soja, pasta, koksmjölk, jordnötsmör,socker och citrongräs.
-
Sjud långsamt tills alla smaker har förenats och såsen har blivit tjock (späd med mer vatten om det behövs). Ta till slut upp citrongräset och smaka av med salt.
-
Blanda ihop salladsingredienserna. Häll den varma såsen över salladen. Arrangera ägg- och tomatklyftor och tempehskivorna runt skålens kanter. Lägg spenat och den torrstekta löken i en hög i mitten. Strö över korianderblad.
Underbart att blicka tillbaka till… Själva hann jag och min Erik inte med några sådana strapatser…Vi träffades gamla och lite bittra att aldrig få träffa den rätta. Men se de gjorde vi:) Oj vad vi njöt din goda rätt i kväll. Tack för att du inspirerar. Trevlig helg.
Hej!
Ha,ha! Jag behöver inte skriva att än är det inte försent, för det vet ju ni oxå:) Fast det är klart att det blir andra resor nu än när man var 20år, antagligen blir de mycket skönare nu. Kul att maten blev bra! Trevlig helg till er oxå.