Elsies päron

Picanha, kantarellstuvning, grillad potatissallad med primörer & grönt

 

Här kommer lördagens grillmiddag: Picanha, kantarellstuvning, rödvinssås, grillad potatissallad med primörer & grönt

Åh så sött de rara barnen sitter på filtarna och leker medan de avslappade föräldrarna sippar på sitt glas och umgås vid det fint dukade bordet. Jo, men sekunden som kortet togs så var det så, inte de andra många fler sekundrarna. Jag förvånas själv ofta av att det ser så städat ut på bilderna, men som ni nog förstår så är det såklart småbarnskaoset som härjar även här. Gap, skrik och oändliga frågor från en treåring, mat som flyger, kiss och bajs är alltid med och föräldrar som irrar omkring och försöker avlsuta en mening samtidigt som man torkar en spya, säger ajja bajja till någon och kickar lite boll med en annan.

Sen kommer läggningsstunden där man aldrig riktigt vet vad som väntar. Kaos eller mys? Sen efter det kommer den där stunden, den där ljuvliga lilla kvällstunden när man först blir ståendes och stirrar på sina barn när de sover. Sen kollar man om de andra har lykats med läggningen, tummen upp? Nehe du går en sväng till, eller lite mer sång för dig. Sen äntligen får man slå sig ner i soffan med sina trötta vänner och i lugn och ro prata, fnissa och bara vara slutkörda tillsammans. Att det kan kännas så fint med gemensam trötthet, det är en ganska rar del av föräldraskapet. Att man sitter där med en  lycka över att få vara förälder men även en ömsesidig förståelse för de kämpiga delarna.

Picanha är en köttdel som kommer från Brasilien där den används flitigt. Namnet är alltså portugisiskt och uttalas: pick-ahn-ja. På svenska skulle man kunna säga rostbifflock med kappa. Med kappa menar man den fettrand som får sitta kvar för att göra köttet saftigare och smakar bättre. Skär inte bort den, och tänk även på att man ska skära upp det åt liksom fel håll, dvs mot muskelfibrerna och på längden. Det tycker nog många låter som krångel, måste jag veta hur fibrerna går? Kolla på köttet, det syns faktiskt. Tror jag får återkomma till det för det är faktiskt ganska intressant, och något jag precis har fattat.

Picanha eller rostbifflock på 1kg kött

  1. Fettkappan snittades
  2. Köttet gneds in med chipotle rubbing, rosmarin, sallt och peppar.
  3. Grilla på den ordentligt så att den får färg runtom, sen flyttas den till delen på grillen som är mindre het (alltså bort från glöden, försök skapa en sådan lite yta med hur man lägger i kolen/bricketterna) och får vila där medan allt det andra grillas under lock.

Här tillagade vi nöt, eller rättare bestämmt kalvkött. Picanha av fläsk är inte lika känt men förekommer det med. Det är samma styckningsdetalj som hos nötkött, men kommer från grisens övre del av skinkan.  Picanha är i Sverige ett registrerat och skyddat varumärke av företaget Dalmafoods vilket kanske gjort att namnet inte är så välkännt.

Kantarellstuvning

  • ½ kg rensade gula, fina, guldiga kantareller
  • 1 finhackad gullök
  • ½ finhackad vitlök, kinesisk
  • Grädde, mjölk och hönsbuljong. Blanda efter önskad konsistens.
  1. Kantareller innehåller som ni vet väldigt mycket vätska. Ett bra sätt är att först låta den svettas i en panna på väldigt låg värme ett tag, den kommer släppa vätska.
  2. Häll av vätskan och spara
  3.  Stek svampen i smör tillsammans med lök och vitlök .
  4. Pudra över vetemjöl och rör om. Späd med grädde, mjölk, buljong och vätskan som fick svettas ut innan.
  5. Salta och peppra
  6. Låt puttra på svag värme under omrörning till smak och konsistens känns bra (och vetemjölsmaken har försvunnit) späd med mer vätska om det behövs.

Grillad potatissallad med primörer & grönt

Foliepaket med potatis, knipplök, vitlök, citronzest, morötter, coctailtomater, grillolja, kvistar av rosmarin, dragon och timjan. Dela potatisarna så att de är någorlunda jämnstora. Lägg paketet på grillen under lock och låt ligga tills allt känns lagom mjukt.  Blandades ut med blandsallad.

Lufttorkad grissiniskinka

Välkomstsnackset som jag skrivt om innan då kompis Theresa har bjudit på det, enkelt, gott och smarrigt. Lufttorkad skinka som breddes med färskost smaksatt med gräslök . Rulla upp skinkan på grissinipinnar och knapra på. Ni ser dem på bilden överst.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.