Elsies päron

Bananpankaka med honung & havre

20120810-070427.jpg

Här kommer de bra pannkakor som var med på turen igår. Bägge barnen älskade dem (ok kanske inte så svår kategori), de är helt utan vetemjöl och lätt att variera. Det finns många varianter av fluffiga pannkakor som har lite bakpulver i sig, dessa är inspirerade från ett gammalt recept jag klippt ut ur den creddiga mattidningen…Starlet.

Denna variant, Bananpannkaka med honung & havre (ca 6 små men tjocka plättar, går bra att dubblera)

  • 2 dl havregryn
  • 2 ägg
  • 1 mosad mogen banan
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk olja
  • ½-1 dl solrosfrön
  • lite salt
  • lite smör eller olja till stekning
  1. Mixa sönder havregrynen med mixer eller stavmixer.
  2. Blanda alla torra ingredienser
  3. Mosa banan, blanda i honung, olja och ägg.
  4. Rör ihop alltsammans och låt stå och svälla minst 5 minuter.
  5. Värm en panna och lägg i en klick smör eller olja.
  6. Klicka ner smet i plättstorlek, eller använd ett stansmått för att göra dem högre och finare i formen. Häll lite solrosfrön över plätten.  Om man använder ett stansmått så får man köra på lite lägre värme eftersom plätten måste stelna till innan man kan vända den.

Variera banan och solrosfrön med andra frön, nötter, äppelmos, keso, kardemumma, vanilj eller kanske finriven morot & kanel. Provstek alltid en liten plätt först för att kolla att den håller ihop. Ät varm som dessert, mellanmål eller frukost med önskade tillbehör, funkar även fint att äta kall på picknicken.

20120810-070455.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Tack för bra recept. Har testat flera recept som du delat med dig. Har även testat detta pannkaksrecept, vilket jag blev så glad över eftersom det inte var med vetemjöl. Men de blev ganska kompakta, fast goda. Jag bara funderar om du inte gömt att skriva med mjölk i receptet? Din smet ser lite tunnare ut än vad min blev.

    1. elsiesparon

      Hej Louise!
      Ja, jag är dålig på att ge förslag på glutenfritt. Ska tänka på det. Nu har jag dubbelkollat och det skall inte vara någon mjölk i, fast det går säkert bra att hälla i lite om du vill ha dem lösare. Min smet hade nog inte fått svälla så länge när jag tog bilden, om det kan vara skillnaden. Och tack för att du frågar, för det kryper in lite fel här och där.
      Ha det gott!