Elsies päron

Formbröd, den trogna kvarnen & löparkvällar.

Om man har tröttnat på sina brödbak, kanske haft några mindre lyckade omgångar, så är formbröd i olika varianter ett säkert kort. Utbakningen går snabbt, enkelt och formarna hjälper till att lyfta bröden (fast det är klart att man måste fortfarande ha en deg som är ok.) Känns den avlånga limp/rostbrödformen trist så kör på lite andra formar. Kakformar funkar fint, smörj den bara bra, och kanske även bröa om det är mycket veck.

Här är recept till två brödformar. I brödet på bilden har jag bytt ut grahamsmjölet mot rågmjöl i och flingsalt på. Graham är nog dock ett bättre val.

Formbröd med valnötter

  • 1 fl lättöl, 33 cl (ger smak, men kan såklart ersättas med annan vätska)
  •  1 1/2 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 dl grovt hackade valnötter (om man vill)
  • 6 dl grahamsmjöl
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • smör till formarna (+ finmalda valnötter, om man vill)

1. Värm öl och vatten till ca 37°. Rör ut jästen med detta och arbeta därefter in övriga ingredienser. Knåda, täck och jäs 30 minunder.

2. Knåda degen lätt på bakbordet, forma två bröd och lägg dem i smorda brödformar. Bröa dem om man vill få lite extra smak, eller använder en veckad form. De på bilden har inte bröats. Jäs 30 minuter under bakduk.

3. Värm ugnen till 200°. Pensla bröden med ljummet vatten och strö på lite grahamsmjöl. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter. Lossa formarna och grädda bröden 5 minuter utan formarna, så alla sidor får lite färg. Låt svalna på galler

 

Tips – Ett enkelt sätt att göra formbröd ännu roligare är att bröa formen med något gott. Plocka fram mandelkvarnen och mal ner vad ni hittar, exempelvis valnötter. Den kan vara svår att fästa i många nyare kök, men sätt den på skärbrädan eller köksbordet. Kan tänka mig att många tycker att detta är en onödigt pryl, men nehe! Den är en fröjd att använda, ni vet sådana där prylar som inte har behövt komma i nya, förbättrade varianter eftersom de var så bra redan från början. Älskart! Veva på och använd finmalda nötter, frön, gammalt bröd med mera i nya varianter, kanske i färsbiffen, som panering, på filen, i bak och kakverk.

Idag sätter jag punkt för förkylningen, tänker icke ge dig mer utrymme. Idag skall springas. Bibbi har fortfarande inte fått pröva springvagnen utan vi kör på Kronan, och hon älskar det vilket bådar gott. Elsie älskar också att åka med, tycker däremot att åka promenadvagn är för jäkla långsamt. Hon sätter sig redo, förväntasnfull och när hon sen märker av farten så får man en blick i form av – Du skämtar? Igår sa hon – Aha, mamma kör. Det ä ok mamma, de ä ok.

För er som tränar inför Gbg-varvet (eller alla ni andra också för den delen) och bor i staden så vill jag tipsa om de allmänna träningar som finns uppe i Skatås. Göteborgsvarvet tillsammans med ett gäng föreningar och företag annordnar löparkvällar, finns även på flera andra orter. Det är kostnadfritt och man delar upp sig i grupper baserat på den ungefärliga tid man tror att man kommer springa på. Tänker man att man är för dålig för sådan här, så glöm det! Det kan vara uppåt en 300 personer i en härlig blandning av allt mellan himmel och jord, den enda gemensamma nämnaren verkar vara löparglädje.

Hej på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Viktoria

    ÅH! Roliga Elsie! Jag skulle vilja henne säga de här klockrena raderna någon gång. En liten film! Ja! 🙂