Elsies päron

Ostkaka & Äggost

Goddag!

Det har ätits mycket soppa och sallader hemma hos oss det senaste, kommer mer om det sen. Snabb, billig och bra mat, men kanske inte alltid tillräckligt för barnen. Då kan det vara bra att bygga på med dessert som inte behöver vara så onyttig, kanske Ostkaka eller Äggost?

Jag har alltid haft lite blandade känslor för de här skapelserna, kan inte bestämma mig för vad jag tycker. Jag har ratat dem ganska länge, vilket jag tror många som har jobbat julbord på västkusten gör, framförallt med äggosten. Har dock på senare tid tagit tillbaka dem bägge, kanske för att man nu som barnfamilj omprövar mycket rätter och mellanmål. Man hittar nya fördelar och smakkombinationer. Så vårt förhållandet har helt enkelt blivit bättre.

Här kommer en kesovariant av ostkaka. Ät den med fruktsallad eller som här ovan med en klick grädde och björnbär.

Kesokaka

  • 500 g keso
  • 1 dl sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 3 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Hacka mandeln och bittermandeln fint. Om barnen är med och lagar så ha koll på att de inte stoppar bittermandel i munnen.
  3. Vispa ihop ägg och socker tills sockret löst sig.
  4. Rör i mandel, keso och vetemjöl.
  5. Rör till sist i mjölken.
  6. Häll smeten i en smord vid form på ca 1 1/2 liter.
  7. Grädda ostkakan tills den stelnat i mitten, tiden varierar om man gör i en större form eller mindre formar. Stoppa ner en sticka och känn. En större form, ca 1 timme.

Här stansades det ut en rund form, den är ganska ofast så man får mekka lite. Sen är det grädde och björnbär ovanpå, samt runtom. Vill man forma den snyggt så är det enklare om den äts kall, vilket jag föredrar. Annars så kan man baka dem direkt i portionsformar, kanske även låta frukten värmas med en stund.

Om man nu är från Bohuslän och känner starkt för den här äggostkulturen, så fnyser ni nog åt keson, och har säkert recept som har gått i arv flera generationer. Men har man inte det, och är sugen på att pröva så kommer här ett ganska traditionellt Äggostrecept lånat från mästerkocken Håkan Thörnström. Äggostformar finns i många material och säljs flitigt på loppisar här i trakten, det speciella med den är de små hål som gör att kakan kan rinna av i kylen. Har man ingen sådan kan man använda en tät sil eller ett durkslag med ett hålat bakplåtspapper i.

Bohusländsk äggost

  • 4 l mjölk
  • 10st ägg
  • 1 l filmjölk
  • 3 dl gräddfil
  • strösocker efter smak

1. Sjud upp mjölken i en kastrull.

2. Vispa ihop ägg, filmjölk och gräddfil.

3. Rör i blandningen i den sjudande mjölken.

4. Rör långsamt i kastrullen med en träslev tills det hela har skurit sig såpass så att det går att skopa upp ost massan med en hålslev.

5. Varva massan med socker i en äggostformen.

6. Låt äggosten rinna av i kyl minst fyra timmar innan den delas i bitar.

7. Garnera med björnbärssylt, färsk mynta och eventuellt florsocker.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Ahh så trevliga recept, måste testas!!
    Äggost vilken delikatess och så svår att få tag på!
    Det måste absolut vara björnbär/sylt och grädde till. Mums!