Elsies päron

Pulled Pork Burger

 

Kristins.biz

Här hittar ni detta Pulled Pork-inlägg uppdaterat på nya bloggen. 

I lördags hade vi trevligt middagsbesök av vännerna Lisa, Martin, Moltas & Per och middagen var en sådan där godbit som jag extra gladeligen delar med mig av. Hoppas den kommer förgylla många trevliga middagar hemma hos er, Pulled Pork Burger.

Alltså lite i samma kategori som Texas no bean chili, fast här är det fläskkött som får koka sönder tills det är ljuvligt mört. Att vi härmar så mycket från Amerikat, men har låtit bli sådana här delikatesser förstår jag inte. .

Den här godbiten kommer från mästerkocken och vännen Martin. Tack Martin! Jag var så fokuserad på maten så jag fick inte med några gäster på korten men så här såg han ut sist han kockade i vårt kök. Här hittar ni även fler recept på Pulled Pork.

After eight päron

Kortet kommer från 80-talsfesten där det bla serverades de här finfina after eight päronen.

Fast nu bjuder Martin på Karré som,

  • Delas i bitar på ca 300g.
  • Rubba in köttet med en blandning av rökt paprikapulver, paprikapulver, cayennepeppar, salt och spiskummin.
  • Lägg köttet i lergryta tillsammans med bitar av lök och vitlök.
  • Häll över färdig Bbq sås på flaska (exempelvis Hunt´s).
  • På med lock och kör in i ugnen i 110 grader i 10 timmar.
  • Lyft upp köttet och dra isär det.
  • Sila skyn och koka ner tills den blir simmig, häll över den över det plockade köttet.  Vill man ha mer hetta så tillsätt sambal. Önskar man mer syra/sötma så balansera med ättika och socker.
  • Har man ingen lergryta (så tycker jag man skall köpa en) så går det bra med en djup, ugnsfast form med lock eller ordentligt täckt med ugnsfolie.

Brödet grillades på lite i ugnen för att få skorpa. På locken lades två skivor ost, använd gärna någon smakrik variant.

Tillbehör tar man såklart vad man vill, på vårt bord fanns romansallad, silverlök, tomat, tortillachips, dressing och knapperstekt bacon. Ost på locket och dressing på botten, sen kan man fylla mellanrummet hur man vill, men helst så mycket så att det är svårt att ta första tuggan.

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Hej!
    Nu har jag tänkt laga den här till synes magnifika rätten i flera veckor och i helgen ska det bli av! Jag är dock tyvärr urusel på kryddning och att uppskatta lagom mängd. Blir ofta för klent eller för mycket av fel sorts krydda… Så, min undran, hur mycket ungefär av varje krydda till ca 1,5 kg kött? Tack för inspirerande blogg!
    /hon som inte kan salta lagom

    1. elsiesparon

      Hej Maria som nog kan salta bättre än hon tror:)

      Tycker du att det är krångligt med kryddningen så köp en färdig påse ”rub” och gnid in köttet med. Finns i massa smaker, kanske en chipotlesmak? En liten påse ligger nog på 20-25 gram, kör på det till 1.5 kg kött. Sen geggar du in rubben i köttet tillsammans med några matskedar grillsauce.
      Sen när köttet är kalrt och du pillat ner det ihop med vätskan så smakar du av med mer grillsause och kanske mer kryddor, sambal eller vad du tycker är gött.
      Lycka till!

  2. Räven

    Hej! Nu har jag gjort pulled pork! Jag är lite besviken :/
    Det blidde väldigt mört men ganska torrt på ytan på många ställen och smaken blev inte så imponerande som jag hade hoppats på! men kul o prova var det iaf

    1. elsiesparon

      Hej Räven!
      Så synd..Smaken beror såklart på hur du kryddar, så är du sugen på att prova det igen så krydda mer med sådant som just du gillar. Skorpan på köttet blir torrt, men det pillar du ju ner så att det får safta till sig. Haregott!

  3. Räven

    ååå så brååå 😀

    För jag har länge velat göra pulled pork men det har sett så komplicerat ut. Men dethär receptet skulle jag kunna managera, därför hade det varit fruktansvärt om man var tunven att ha lergryta! 😀

    TACK elsiesparon-kvinnan!!! 😀

    p.s. jag återkommer med stämning om det inte blir gott!!!!!!! ;D;D

    1. elsiesparon

      Hej Räven! Nepp det måste inte vara en lergryta utan går bra med nästan vad som helst ugnsäkert med lock. Däremot är lergtytor för jädra bra:)

  4. Rebeca

    Har precis fått en lergryta som jag önskade mig efter att ha läst det här receptet i din blogg, nu är bara min fundering hur man gör rent praktiskt, jag menar TIO timmar i ugn kräver ju lite planering, sätter jag in den vid nio på morgonen blir det inte middag förens närmare åtta på kvällen och sätter jag in den vid elva på kvällen måste jag ta ut den och börja laga mat vid nio på morgonen efter…. Några bra tips just kring tidsåtgången och planeringen? 🙂

    1. elsiesparon

      Hej Rebecka!
      Grattis till den nye familjemedlemmen, hen kommer bli en favorit.
      Låt den stå inne över natten och det måste inte vara exakt 10 timmar utan när det är tillräckligt mört för att pilla isär. Ta ut den och kyl ner för att laga till när du vill/ eller om du har tid då preppa ordning den på morgonen och kyl sen ner. Sen kanske ni inte äter det förens flera dagar senare. Eller är det tidsbrist så höj värmen lite, kanske 10 grader och kör den kortare i ugnen, kanske 6-7 timmar. Känn på köttet då och då, som sagt när det går att pilla ner så är det bra.
      Lycka till!

      1. Rebeca

        Tack snälla för svar 🙂 jag stoppar in hen i ugnen innan jag går och lägger mig ikväll så blir det nog bra, ska bli såå spännande att inviga den med ett recept här från din fina och inspirerande blogg 🙂

  5. Sanna

    Hej!

    Detta ska jag testa!! Tack för superbra blogg =)

    Jag har bara en fundering? Vatten? Har du det i grytan för att det inte ska bränna fast?

    Ha det fint!

    Mvh
    Sanna

    1. elsiesparon

      Hej Sanna! Tack:)
      Nope, köttet släpper så mycket vätska så det behövs inte. Hoppas det blir bra och ha det gott!
      Kristin

  6. Isabel

    Hej!

    Receptet ser jättegott ut. Har du något förslag på dressing till? Det är ju lätt att man fastnar i samma trista spår som tex vitlöksdressing (även om det funkar till det mesta).

    Mvh Isabel

    1. elsiesparon

      Hej Isabel!
      Åh det finns så mycket gott! Vi brukar ofta ha en ganska het och en mildare. Gillar du vitlök så addera bara lite mer saker till den såsen, kanske hackad rödlök, gräslök och oliver. Eller finhackad kapris och finriven parmesan.Eller kanske hacka ner ruccola, citronzest,citronpeppar och lite färskost. Pröva på så kommer du hitta nya favoriter.Här fuskades det med köpevarianten paprika & chili. Eller så är en god guaqamole aldrig fel, fast där tycker jag man skall skita i alla färdiga varianter och göra egen. Hoppas det blir bra och ha det fint!

  7. AL

    Hej,
    din blogg är helt underbar inspiration till min matlagning! Tack!
    Jag undrar om inte även Texas No Bean också kan tillagas i lergryta? Det är ju rätt bekvämt att sätta in något på kvällen och det är klart på morgonen 🙂

    Kramar

    1. elsiesparon

      Hej AL
      Tack, vad roligt att höra!
      Mitt svar, utan att veta skulle vara, varför inte. Det blir ju inte samma sak, men det kanske blir ännu bättre? Pröva?
      Lycka till!

  8. Camilla

    Ha, det här kom som på beställning 🙂 satt imorse och googlade recept på pulled pork och så kikade in i din blogg, som jag läser mer eller mindre regelbundet. Nu tror jag att jag kör med den här varianten. Tack!

    1. elsiesparon

      Hej Camilla! Det var helt enkelt meningen att du skulle laga pulled pork! Hoppas det blev bra!
      Kristin

  9. Kristin

    Hej! En liten fråga bara. Är det 300 gram karré totalt eller en större mängd kött som delas upp i 300 grams bitar? Tack för en fin och inspirerande blogg, vi gjorde Texas no bean chili i helgen och den var fantastiskt god.

    1. elsiesparon

      Hej namne Kristin!
      Ni kan ta hur mycket eller lite kött ni vill, men bitarna i grytan bör inte vara större än ca 300g.
      Ha det fint! Kristin