Elsies päron

Pumpor & Böcker

God Förmiddag på er!

Idag är det fullspäckat schema, ja i alla fall i mammalediga mått mätt. Tänkte även att vi skulle hinna smita in på Biblan och låna lite böcker. Elsie är plötsligt väldigt intresserad och har högläsning för alla i sitt entourage. Böckerna avverkas dock ganska snabbt, hon liksom sammanfattar dom och ropar efter tre sidor -Färdig!

Så vi behöver fylla på hembiblioteket, och är främst på jakt efter böcker som visar hur koolt det är att ha overall och varma kläder på sig. Jag antar att vi inte är ensamma om att bråka om detta, framförallt på mornarna och gud så tröttsamt det är.

Tips på sådana böcker någon? Eller tips på tillvägagångsätt?   

Om ni har mycket pumpor kvar från höstens dekoration så kan det vara bra att passa på att använda dem innan de blir dåliga.

Pumpasoppa

  • 3 msk olivolja
  • 1 st gul lök och 2 st vitlöksklyftor, finhackad
  • paprikapulver
  • oregano
  • 400 gram pumpa, tärnad, skalad, urkärnad
  • 400 gram sötpotatis, tärnad
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
1. Hetta upp oljan i en gryta och stek löken tills den är gyllene. Blanda ner kryddorna stek i ytterligare en minut. Tillsätt potatisen och pumpan och stek tills de börjar mjukna.
2. Häll i buljongen och så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna är genomkokta. Smaka av med salt och peppar.
3. Mixa soppan slät.
 
Serverades här med en klick färskost.

 

Pumpabröd med honung & rågkross

  • 300 g pumpa
    2 1/2 dl kokspad + ev vatten
    25 g jäst
    1 msk olja
    1 tsk salt
    1 msk honung
  • 1 dl rågkross
    10 – 12 dl vetemjöl (med fullkorn om man vill)
  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar. Lägg bitarna och rågkross i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka under lock tills bitarna är mjuka, ca 20 min.
  2. Lyft upp pumpabitarna och låt dem svalna. Spara kokspadet och låt det svalna till 37º.
  3. Mixa pumpan tillsammans med 1/2 dl kokspad till en slät kräm.
  4. Smula jästen i en bunke och tillsätt 2 dl kokspad, rör om så att jästen löser sig.
  5. Rör ner pumpakräm, olja, salt, honung och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.  Arbeta degen kraftigt tills den blir slät.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig.
  8. Forma till ett avlångt bröd (på bilden är det dubbel sats)
  9.  Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200º.
  10. Pensla med vatten och strö ev över pumpafrön. Grädda brödet mitt i ugnen 25-30 min tills det får en ljusbrun färg.
  11. Låt svalna under bakduk.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    Coola lilla Elsie!!! Jo du overallkampen den är inte så rolig…..mitt tips är är att när man är skall till dagis låta dem ha på sig en jacka påväg dit (om man har möjlighet) å ta med overallen för när de små skall ut å leka på dagis å alla polarna har overall så har det aldrig varit problem å ta på åtminstone inte för oss…..
    Skafffa ett set jacka å byxa å ha hemma oxå det känns ju lite mer ”vuxet” men jobbigare att ta på så våra små föredrog efter tag ”den fula overallen” Kram

  2. Ida

    Tack för en toppen blogg och all inspiration!
    Vi har en liten tjej som inte riktigt gillar kläder, över huvudtaget, det kan lätt bli lite struligt på morgonen då. Men nu kör vi med ”klädrace”, som på Bolibompa, jag klockar med ägg klockan och säger klara färdiga gå och sen går det snabbt och vips blev det KUL att klä sig 🙂

    Ida

  3. Sophia

    Angående overallkampen; vi hade lyckan att en stor kille på dagis hade samma overall som vår lille pys. Efter det var det inte en svår match att få på honom den. Det behöver kanske inte vara exakt samma overall/varma kläder utan mer ”kolla x har ju overall/mössa/vantar/fleecetröja, vad cool och fin hon är”. Bra blogg, läser och inspireras!

  4. Josefin

    Å vilken underbar blogg! Är grymt imponerad över att du hinner med allt matlagande och bakande trots två små barn! Och att du sen hinner blogga om det också…:):) duktiga du!

    Massa kramar