ELISABETH

Några tankar kring barnkläder

Jag har ju haft bebis drygt ett halvår nu och hunnit använda en hel del storlekar. Åke hade storlek 56 som miniliten och har nu allt från 68 till 80! Har gjort en liten lista med saker jag insett kring detta med kläder för små människor:

  • Hemma hos oss går det åt TUSEN gånger fler bodys än byxor. Många har han knappt hunnit använda. Anledningarna är att han inomhus mest varit utan (vi har varmt i huset jämt), att när han bajsade genom blöjan var det nästan alltid bara bodyn som det läckte igenom på och att många bodys är så otroligt härligt mönstrade och även vi då i slutändan mest använt neutrala byxor. Nu under sommaren är det ju bra att ha några lite tunnare och några tjockare men vi har ungefär fem par byxor nu som passar bra och det räcker! Nu när han äter flera mål mat om dagen märker vi dock att kläderna blir smutsiga på ett helt annat sätt men fram tills nu har detta varit fallet.
  • Alla säger att man inte ska köpa så mycket kläder i små storlekar till folk som fått små bebisar eller att man själv inte ska köpa så mycket heller men det är SÅ KUL att få kläder som man kan använda direkt när man är färsk förälder! Jag längtade så mycket efter att få klä om honom i roliga små plagg! Tycker man kan unna sig några riktigt fina uppsättningar av minsta storleken, bara för att det är så jäkla gulligt. Vi hade nästan inte köpt några plagg i 56 eftersom vi fick ärva så mycket men dom få plaggen vi hade köpt var lite särskilt roliga att klä på honom, när vi tänkte på hur vi fnissande hade köpt dem när Åke bara var halvfärdig i min mage.
  • När man har en hemmadag behöver inte barnet vara klädd i märkeskläder och matchande halsduk! Låt dig inte luras av alla Instagrambilder där föräldrar vräker ur sig bilder på perfekta outfits som ligger perfekt upplagda i en fyrkant för att göra en perfekt bild. Hur ser du själv ut en lördag när du bara ska släpa omkring hemma? Klä din bebis likadant! Nopprig body (skönt!), inga byxor och olika strumpor! Ungefär 80% av vår tid är det ingen som ser oss, se till att fynda dessa outfits på Tradera eller ärva från vänner/familj. Bekvämlighet går före allt och bebisar är lika underbart fina i alla kläder.
  • Köp/önska er lite neutrala kläder också. Jag älskar mönster och färger men det kan vara väldigt svårmatchat (önskar att jag inte var så brydd om sånt men ibland skär det i ögonen) med typ en knallgul body med blåa prickar och ett par svarta byxor med gröna löv på. Någon body och några byxor i svart eller vitt är perfekt!
  • Stressa inte med att köpa nästa storlek! Du vet aldrig när bebisen kommer kunna ha nästa storlek perfekt, rätt som det är har du köpt massa sommarkläder och så hinner det bli höst innan de passar! Vi lever ju nära butiker (internet), så när du märker att en storlek börjar knaka i sömmarna, börja kolla runt lite då!

collage

  • Handla på rea! Särskilt när bebisarna är så små och växer ur det fort och handlar du för fullt pris, köp en storlek större och vik upp ärmar och ben så går de använda längre!
  • Ett hett tips är också att inhandla bodyförlängare och öka livslängden på dina favoriter!
  • Bytlåna mellan vänner! Alla bebisar varierar ju i storlek så klart, märk kläderna, ta med på bebisträffarna och fynda!
  • Tjocktröjor används väldigt sällan. Antingen är det för varmt eller för krångligt att krångla på och av. En eller två tjockare tröjor med knappar eller dragkedja per storlek räcker gott och väl!
  • Under en låååång tid är t-shirt väldigt svårt att använda på en liten bebis tycker jag. Det är konstant en glipa mellan tröjan och byxorna och blöjan hålls inte lika bra på plats utan body.

Har ni några bra tips/erfarenheter?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Felicia

    Ett tips är att inte köpa bodys större än typ 80. När min dotter blev ca åtta månader slutade vi i princip använda bodys. Hon hatade att ta på sig kläder (då är tröja enklare) + började kännas så stor. Bodys är ju för bebisar! Så de få bodys vi hade i 86 är i princip helt oanvända. Så nu använder om mest T-shirt + tights.

  2. Lina

    Min tunnis hade knappt ngt att ha som nyfödd eftersom vi inte köpt mer än lite i storlek 50. Han växer också liksom ur kläderna på längden, men en storlek mindre passar bättre i övrigt. Bodys går helt klart åt mer utav, och neutrala byxor är därmed smidigast håller jag med om! Och så avskyr jag typiskt killigt och tjejigt. I förrgår sa min mamma till en annan ungefär jämngammal ”tänk om jag hade klätt min son i sådana där rosa/orange shorts när han var liten, det hade ju inte gått”, och i en affär såg jag en pojke gå omkring i ett par ljusblå leggings med frostfigurer på och han gillade dem massor, varpå mamman sa ”nej dem får du inte, det är tjejbyxor”..

  3. Mb

    Bra o sant som du skriver 🙂 rean som varit nu är superbra att fynda 1-2 strlkar ; )

    Jag har världens bästa tips när det gäller tshirts för bebisar. Du har en armlös body under tshirten! Tadaaaaa! Det kom jag på nyss i mitten av augusti 🙂 men det gör ju så att glipan inte existerar i blöjan sittrt på plats!!

  4. Linn

    Tack för bra tips! Blir helt yr i bollen av alla råd men detta kändes konkret och bra! Nu är det bara att invänta bebis 🙂

  5. K

    Vi fick också höra av alla att vi inte skulle köpa för mycket kläder i storlek 50. Jag vet inte hur många gånger vi fick höra ”börja med storlek 56 på en gång, vik bara upp ärmarna och benen så kommer det passa bra”. Nu valde vi att inte lyssna på dessa råd eftersom vi båda misstänkte att vår bebis kunde vara lite mindre än genomsnittet (pga släktanlag). Tur var ju det för vårt barn hade storlek 44 i lite mer än en månad, och även den storleken var väldigt rymlig på BB. (Vårt barn vägde nästan tre kilo och var 48cm). Dom små kläderna får också förbli finare (om man inte har en kräk-bebis, vilket vi slapp), alla stora kläder är nu nersolkade med matrester. Det känns därför mindre roligt att köpa ”dyra” eller ömtåliga kläder nu eftersom dom ändå blir fläckiga på nolltid.

    1. Frida

      Haha tänkte precis skriva samma sak! Om ni föräldrar var små som nyfödda så kan mycket väl ert barn vara det också. Vår bebis kom fyra veckor tidigt (alltså ändå typ inom normal tid) och var 44cm 2.5kg. Tur att vi iaf hade köpt en del i storlek 50 (som han hade tills han var två månader).

      Vi har en kräkbebis men de små kläderna är fina trots en del tvättar.