ELISABETH

Veckans ämne: SÖMN

Som några av er kanske minns, bestämde jag mig för en månad sedan att jag skulle börja med något som jag skulle kalla ”Veckans ämne” här på bloggen. Gjorde det en gång (läs det här) och lovade att jag skulle sammanställa det sen men sen blev det dop och bloggflytt och en massa saker i vägen och inget mer hände. Första ämnet handlade om mat till bebisar och vi fick otroligt bra tips och råd i kommentarsfältet. Kan verkligen hellre rekommendera er att läsa där, i stället för att vänta på en sammanfattning, det blev så himla mycket olika saker som togs upp att det skulle ta för lång tid, tyvärr.

Nu är ju bloggen flyttad, Åke döpt och lugnet börjar lägga sig igen och då vill jag mer än gärna testa detta på riktigt! Varje måndag kör vi alltså ett nytt ämne (kom gärna med tips på vad) och sen snicksnackar vi i kommentarsfältet helt enkelt. Hjälper, tipsar och peppar varandra! Och från och med nu ska jag göra en sammanfattning av allt senare under veckan. Låter det bra?

DÅÅÅÅ KÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖR VIIIIIIIII!

IMG_4739

Eftersom detta är min blogg och jag i slutändan får bestämma, tänkte jag denna vecka ta upp ett ämne som vi för tillfället verkligen behöver hjälp med.

Veckans ämne är: SÖMN

Vi får verkligen kämpa för att Åke ska somna på kvällarna och på dagtid sover han nästan bara i vagnen, när den är i rörelse utomhus…

Har ni tips på hur man kan söva en bebis som fäktar, skriker och frustar?
Hur sover era barn på dagtid/kvällstid/nattetid?
Har alla ni perfekta rutiner på dagarna (jag fattar ej hur man gör)?
Har ni bebisen i er säng?
Sover bebisen bättre i egen säng?
Du som har barn som är äldre än ett år, är det något du skulle ha gjort annorlunda när du kollar tillbaka på sömnrutiner, med facit i hand?

Alltså, ALLT som har med sömn att göra vill jag att vi avhandlar. Ni som också har något ni undrar om kring detta, fråga i kommentarsfältet, så hjälps vi åt!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Hej!
    Jag har en dotter på 2 månader.
    På dagarna skiljer det sig hur mycket Tova vill sova och när. Vissa dagar sover hon en längre period (1-3 timmar) på förmiddagen eller tidig kväll, medan hon vissa dagar sover bara små korta stunder eller ingenting alls.
    På kvällen kommer hon ofta till en gräns då man hör att hon är övertrött (speciellt om hon inte sovit någonting på dagen) men då hon ändå kämpar för att hålla sig vaken. Då brukar jag amma sedan byter vi till pyjamas och torr blöja och sedan skumpar vi runt lite till hon somnat. Detta ofta runt 23. Hon sover sedan i sin egen säng bredvid vår fram till 04-05 då hon kommer upp bredvid mig för mat och sedan sover hon bredvid mig (fast med eget täcke och kudde) fram till ca 09 vi går upp. Hon vaknar ibland under natten och bökar runt lite men då lägger jag en hand på magen eller stoppar i nappen. Såhär har vi haft det sedan Tova var knappt en månad och det har funkat mycket bra!
    Vi jobbar just nu på att få henne att somna lite tidigare om kvällarna innan hon blir övertrött. Vi funderar också på att försöka introducera någon typ av snutte istället för napp. För det är när hon tappar nappen under natten som hon vaknar till och bökar runt.

  2. Caroline

    Jag har ju en dotter på 5,5 år och det jag önskar att jag gjort annorlunda då är
    1. INTE amma till sömns
    2. INTE samsova
    Det är enligt min erfarenhet inte lätt att vänja ett barn att som a själv om barnet har somnat vid amning de anade 6 månaderna. Detsamma gäller samsovning/egen säng. Om barnet sovit i mitten i föräldrasängen i månader och sen en dag vill föräldrarna att barnet ska sova i egen säng… Tror fan det hade varit lättare att flyga till månen 😉
    Nu har jag en (nästan) 3-månaders och han har somnat själv i egen säng varje kväll sedan han föddes och det är så skönt. Han får mat, efter det torr blöja och pyjamas och sedan godnatt och i säng. Då kan han ligga och gnälla/prata en liten stund och sedan sover han.

  3. Mikaela

    Nu när lillebror strax anländer har jag egentligen bara en tanke, att skippa det där med att försöka införa massa rutiner. De kommer när de kommer och lär vara betydligt bättre om de får utvecklas naturligt än om de blir framtvingade.
    Med storebror, 13 månader, har vi lite rutiner men de rubbas rätt ofta. Enda rutinen som egentligen aldrig rubbas är att han sover ett par timmar på förmiddagen. Då går vi en sväng med vagnen, och om det fult väder sätter vi oss i soffan och myser. Då somnar han på ett par minuter max.

    Mitt bästa tips är att försöka utvecklas tillsammans med bebisen istället för att försöka styra den, man blir trött och sliten men tiden ÄR faktiskt kort trots att det känns som en hel jäkla evighet när man sitter mitt i det.

  4. Linnea

    En viktig tanke kring en bebis sömn är att rutiner tar tid och att som man vänjer den, väljer den att sova.

    Ifall man vänjer sin bebis att endast sova när det är mörkt och tyst kan det bli väldigt svårt att få den att sova på dagtid med ljud runtomkring sig.

    En bebis sover generellt sett bäst (tjupast, längst) själv MEN det skapar en trygghet att ligga i sängen vilket kan göra insomningen lättare.

    Och tänk på att det krävs minst 3 bra dygn med den nya rutinen för att bebisen att komma in i det 🙂 Lika som för oss, ifall jag har vant mig att vakna klockan 6 så kommer jag förmodligen att vakna därikring även fast jag var vaken till 12 dagen innan, för att det är en rutin. Men efter tre mornar när jag sovit till 10, kommer jag förmodligen sova till 10 dagen därpå 😉

  5. Carolin

    Vår dotter är 6 månader snart. Jag har blivit tokig över hennes sömn så många gånger!! Hon har aldrig varit särskilt förtjust i att sova om dagarna. 3 veckor var hon första gången jag märkte att hon kämpade emot sömnen. Kvällarna och nätterna har varit bättre och nu har vi fått in rutin där. Hon ammas mest, men får ersättning då och då. Så på kvällarna är sista amningen i soffan vid 19. Innan hon somnar tar jag bort henne, gör flaska som hon får i sängen. Ligger bredvid tills hon somnar. Flaska+somning tar ca 15-30min.
    Dagarna går bättre nu också. Hon har aldrig sovit någon lång stund på dagarna. Alltid bara i vagn eller i famnen efter amning. La man ner henne vaknade hon. Nu har jag satt upp hållpunkter för min egen skull. Runt 9, lunchtid och 16 ska hon vila (om hon inte somnat till maten eller så vid någon annan tid). Det funkar bra än så länge. Får vagga henne i famnen om vi är hemma, men eftersom jag vet när hon ska sova håller jag inte på att försöka innan i onödan. Jag väntar tills runt hennes sovtid och då brukar hon ha hunnit bli så trött att hon kan sova i alla fall 45 min. Det är länge för oss! Innan har hon bara powernapat i Max 20min.

    Det löser sig nog för er av sig själv! Rutiner är bra mest för föräldrarna (sånna som mig), barnen anpassar sig nog till det mesta. Små barn är inne i faser till höger och vänster och precis när man tror att man kommer sälja ungen på torget så vänder allt.
    Heja heja!!

  6. K

    Vår lille kille har precis blivit sex månader gammal och nu är sömnen betydligt bättre än för några veckor sedan. Hans sömn var nog som sämst när han var som Åke gammal, sen när vi väl introducerade mat och kom upp i lite större portioner så blev nattsömnen bättre igen. Numera äter han en gång om natten och sover resten av tiden. Han har inga större problem att somna om han väl är mätt. Han kan somna själv eller i någons famn, det spelar ingen roll. Jag tror det underlättar att vi låtit honom komma till ro på egen hand ända sedan han var nyfödd. Han vet liksom hur han ska lugna sig själv och det är aldrig gråt eller skrik när det är läggdags. Han sover några pass om dagarna också. Då somnar han av sig självt efter amningen och sen bär vi honom till hans säng. Sen sover han själv i sitt rum i 60-90 minuter. Till detta har vår babyvakt med videofunktion varit en gudagåva. Jag tror att er nattsömn kommer förbättras väsentligt när Åke börjat äta mer riktig mat. Det är en fas ni går igenom nu och näringsbehovet har ökat vilket ger en lite grinigare och mer vaken bebis. Vi började med att introducera puréer med lite fett till lunch, sen gröt på kvällen. Nu håller vi på att införa mellanmål på eftermiddagen. Bästa steg är att lägga till kött/fisk/fågel till lunchen och sen slutligen även middag. Men det siktar vi på att göra vid 7-8 månaders ålder.

  7. Linda

    Min son Lykke född 29/1 har (peppar peppar) somnat typ samma tid varje kväll. Badar först vid 18:30 (om vi är hemms) med lite god eko olja. Sedan insmörjning med weleda och pyjamas på. Lite sång och mys undertonen. Mörkt och svalt i sovrummet. Sedan amning och han somnar då. Väntar tills han släpper själv för då vaknar han inte och saknar bröstet. Är kvar i rummet i ca 20 min ifall napp blir nödvändigt. Ammar 2 gånger per natt. Han somnat om direkt. Nu vet jag att detta kan ändras och är vi i väg måste man självklart vara flexibel. Men bad, mörkt lugna röster kanin och filt han känner till signalerar sömn. Detta funkade med min första och hoppas det håller i sig.på dagarna sover han ca 3 pass. Första är alltid samma tid sen kan det variera lite. Kul och höra andras erfarenheter i ämnet!

  8. Lotta

    Värsta bästa ämnet, sömnen är det som ger mig mest gråa hår just nu. Penny ”säger” till på kvällarna när hon vill sova, 19-20 börjar hon gnugga i ögonen, gnälla lite och klia sig bakom öronen. Då är det bad, pyjamas och så amma i sängen som gäller. Det sistnämnda var något jag tog till när hon var 3 månader ungefär, det kändes som en jättebra idé just då men nu skulle jag gärna vilja att hon kan somna ändå. Det skulle vara så skönt om hon kunde äta sig mätt innan och så kunde hennes pappa lägga henne. Ni som ammat till sömns och lyckats bryta det, hur gjorde ni och hur lång tid tog det?

  9. M

    Åh vad bra det är att följa någon med barn i samma ålder. Får så mycket tips och idéer.
    Har också börjat tänka på rutiner vid sömn eftersom det ofta står att vid fyra månaders ålder har ni säkert fått in rutiner med bebisen, va?! Eh nej. Att bestämma en tid hon ska sova könns helt omöjligt. Hon behöver vara riktigt riktigt trött för att somna. Vi tänker också mycket på sommaren nu, är det lättare att ha rutinen att bebis somnar i vagnen under sommaren och sen börjar sova i sängen? Msn är ju ofta ute på kvällarna under sommaren osv osv.
    Får läsa igenom alla tips som kommer in till dig och roffa åt mig också.

  10. L.

    Nu kanske jag förarga många och många kanske tom kommer kalla mig dålig mamma osv MEN med vårt första barn kämpade vi varje kväll med söva våran son som bara blev argare och argare ju äldre han blev och vi kände att vi var tvungen att göra nått. Vi testade då den omtalade 5minuters metoden (han hade alltid sovit i egen säng men sövt i vår famn). Vi började när han var 5mån då jag läst mig till att det var bästa åldern, de börjar uppfatta omvärlden men inte hunnit in i ”lämna mig inte”-fasen! Vi förskönande även metoden med 3min och när vi gick in så mös vi och lugnade (tog aldrig upp) innan vi gick ut igen. Första kvällen tog det 20 min sedan trappades tiden ner snabbt. Efter 4-5 kvällar när vi la ner honom, mös lite och sa godnatt så låg han och pratade själv tills han somnade! Så var det i 2år sedan. Han lärde sig att somna själv vilket även blev bättre på nätterna då han somnar om själv när han vaknar!
    Igår började vi med samma metod på samma sätt med lillebror. Det tog 9 min innan han sov, 1min sammanlagt skrik. Men vi får väl se om vi bara hade tur!

    Man känner ju till sitt barns olika skrik och märker ju ganska snabbt om det blir avbrytas! Jag hade aldrig gjort detta om det inte gick. Men vi ville testa och det funkade på vår första son!
    Passar inte alla!

  11. Lula

    Hi Elisabeth, I live in the UK and I’ve been following your blog for a while. I can understand most of what you write, but my Swedish needs lots of improvement! My son was born on the 14th of January and your blog has been so inspiring and helpful so many many thanks to you. I usually don’t comment on blogs, but one thing that has worked for helping him sleep has been this : I lay in bed with my knees slightly bent and I put a pillow on my legs; I lay him on the pillow with his head on my knees and his feet toward me and I gently rock him from die to side while I hold his hands, because he has his hands in his mouth all the time and they distract him. He usually falls asleep within 10 minutes and a dummy and/or singing helps as well. I know you’re supposed to let babies fall asleep on their own etc. but that never worked for him, so I try to get him to sleep like this every 2-3 hours and it gives me a little rest as well. Thanks again for your lovely blog and keep up the good work – it has made a difference for me and I’m sure many others feel the same.

  12. Anna

    hej och tack för fin blogg! Min bebis är bara 2,5 månad så rutinera är få 🙂 men har introducerat snuttis nu som hon älskar att ligga och gosa med när det ska sovas. En vid pannan och en i handen. Och så napp. Fäktar hon brukar jag ha en hand på magen tills hon somnat eller hålla i händerna lite lätt eller att hon greppar min hand. Mobilen ovanför sängen brukar vi köra kanske tre omgångar om hon är pigg på kvällen och ligger och småhojtar. Men vi lägger sent än, typ vid halvtio. Hoppas att det blir tidigare om några månader. Lycka till!

  13. Martina

    Hej! Min son har sovit hela nätter fram tills att han blev ett halvår då han helt plötsligt börjat vakna ofta och varit arg o frustrerad. Därför har det blivit att han äter så gott som hela nätter vilket han aldrig gjorde förr.
    Nu är han dryga 7månader o jag känner att jag vill vänja bort natt maten! BEHÖVER TIPS!! är det någon där ute som har tips hur jag gör detta smidigast?? Han sover i egen säng fram tills att han vaknar, sen sover han oroligt fram tills vi kliver upp.. Blir inte mycket sömn för mig..

    1. L.

      Min syster vände av sina barn med att ge vatten i flaska istället för ersättning, vilket gjorde det ointressant och de slutade vilja ha!
      Jag provade det med min ena son, men han blev helt galen och skrek värre än någonsin! Så jag antar han verkligen var hungrig då?! Sånt går ju i perioder.

      Men det går ju testa, kan ju funka (om nu ditt barn tar flaska)

  14. Nathalie

    jag har tyvärr inget tips alls.. Vi har haft det sådär i perioder vi med, och vi har typ testat allt då. Tror det bara är något man får genomlida :p vår son har jämt sovit med oss, helt omöjlig att sova själv. Jag hade också jättestress kring rutiner, men vi fick egentligen inga riktiga rutiner förns 10-11 månader. Men dom rutinerna ändras ju hela tiden dom med. Om vi får fler barn så ska jag verkligen ta med mig att det inte behöver stressas kring rutiner, dom kommer. Vår son är ju 1 år och snart 3 månader och han är inne i en fas nu att han är helt omöjlig å natta, men då hörde jag någonstans att på sommaren producerar ju inte kroppen det där ämnet som gör att man blir trött på kvällen eftersom att det aldrig blir mörkt, så om man tror att dom ska somna lika tidigt som på vintern så kunde man typ glömma det. Och att det inte gjorde nåt om man lät dom va vaken senare på sommaren, det kan ju en annan ofta vara också, man behöver ofta inte lika mycket sömn på sommaren.

  15. Marie

    Vår son är 8 månader

    Har ni tips på hur man kan söva en bebis som fäktar, skriker och frustar?
    Detta kanske låter hemskt men man får liksom ”tvinga” dom till att somna. Vi satte en mössa på vår bebis när han skulle sova för natten, då blev det mörkt och bra för honom. Sen om han fäktade mycket med armen fick vi liksom hålla i den. Inte hårt såklart. Vi sövde i famnen och då hade vi lite lugn musik på som man kan dansa i takt till, det hjälpte för oss. Nu behöver vi varken mössa, hålla arm eller musik.

    Hur sover era barn på dagtid/kvällstid/nattetid?
    Första sovpasset är på förmiddagen ca 2-3 timmar efter han vaknat. Då kan han sova 1-2 timmar. Andra sovpasset är på eftermiddagen, liten stund efter han ätit lunch, då kan han också sova i 1-2 timmar. Han somnar vid 19,30 och sover oftast hela natten.

    Har alla ni perfekta rutiner på dagarna (jag fattar ej hur man gör)?
    Innan min son började med mat var rutinerna lite sådär. Men när vi började med mat fick vi fasta rutiner. Åke är väl över 4 månader nu? Då kan han ju börja med lite gröt, morgon eller kväll. Om ni börjar med det på kvällen och sedan lägger han för natten, då blir ju det en rutin han kommer att känna igen. Gröt=läggdags. Jag tyckte det var svårt att skapa rutiner när man enbart ammade. Med mat kommer rutiner.

    Har ni bebisen i er säng?
    Han började sova i egen säng vid 4 månader. Sövde han i famnen, la sedan i sin säng. När han vaknade på natten och han var strulig fick ha sova med oss. Men tillslut sov han hela nätter i sin egna säng.

    Sover bebisen bättre i egen säng?
    Ja, jag tycker det. Mindre som stör honom. Men bäst har han faktiskt sovit när han får sova ensam i sitt rum. Det låter läskigt, och i början sover man inte jättebra själv, men tillslut blir det enklare. Nu sover min bebis från 19,30 till 06,30.

    1. L.

      Så många bra tips! Vår bebis kunde inte inte somna om han inte fick ligga kind mot kind, så det blev att han sov i vår säng. Efter någon vecka så började vi träna på att sova i egen säng, längre och längre stunder. När han var ca 6-7 veckor sov han hela nätter i spjälsängen och sov mycket bättre där (visst fick han komma till oss om han stökade för mycket på morgonen)
      När han var 4 månader var vi tvungen att flytta honom till eget rum då jag vaknade av minsta vändning han gjorde och där sov han så otroligt bra, dröjde inte länge innan han slutade med nattmålen och sov hela nätter (19-6, vilket var bra i jämförelse med innan) Visst samvetet gnagde att flytta så tidigt och det var tufft för mig i början men oj så värt. Varje minut extra sömn på natten gör mig till en bättre mamma på dagen!

  16. Sandra

    Rutiner kring sömn dagtid tror jag är svårt för dom flesta. Tycker få man pratar med har rutiner kring sömnen utom på kvällen.
    Min dotter somnar mellan 19-20 på kvällen. Vaknar mellan 06-07. Bra nätter vaknar hon en gång för amning (23-01) och en gång tidigt morgon (04-05) vilket jag mer anser är första frukosten än ett natt mål. Sämre nätter sover hon bra fram tills första amningen sen kan hon vakna 3-4 gånger till efter det ibland hjälper napp men oftast inte. Så då ammas det. Men hon sover bredvid mig så jag halvsover oftast samtidigt.
    Hon har alltid ammats till sömns fram tills hon var drygt 5 månader. Då kände jag att jag inte kan hålla på och amma henne när hon ska sova förutom kväll och natt. Jag ville att mat skulle vara mat och sova skulle vara sova. Framförallt när ”riktigt” mat ska börja introduceras. Så nu somnar hon med nappen i min famn. Ibland är det en kamp men tar jag henne vid rätt ögonblick dvs innan hon blir jätte trött och gnällig behöver jag bara ge henne nappen och lägga henne tillrätta så somnar hon inom fem minuter. I början var det såklart inte så här men efter två veckor kanske. Sjunga brukar funka när hon kämpar emot. Vi brukar även lyssna på babyloonz och bästa vanja när hon sjunger blinka lilla stjärna. Den gillar hon. Är så glad att jag tog den fighten. Vill ju också att någon annan än jag ska kunna få henne att somna utan en vagn liksom.
    Sen dess har hon ungefär samma sovtider dagtid. Första sov stunden klockan 09 andra 12-13 tredje 15-16 sen sover hon från 30-60 minuter.. Men det har ju hänt att hon varit vaken från 15 till 19 också utan problem. Hon blir 7 månader den 9:e juni. Försöker vara noga med att inte vara i sängen förutom när det ska sovas och att vi inte har nappen förutom när det ska sovas eller om hon på något vis inte går att trösta vilket är sällsynt.
    Så har vi det längsta kommentarer ever. Kram 🙂

  17. Hanna

    Vår dotter (nu 1 år) sov endast i vagnen på promenad (vaknade så fort den stannade!!), i min famn (gärna vaggandes, guppandes och skumpandes) och vaknade varje gång jag försökte lägga ner henne. Ibland kunde jag halvligga/halvsitta i soffan, detta var dagtid. På kvällarna sövde jag henne med flaska i famnen och hon fick sova så i ca 1-1,5 timme innan det gick att lägga ner henne i egen säng. Ska tilläggas att hon enbart sov 30-40 min dagtid också! Oavsett vad jag försökte så gick det verkligen inte att söva om henne. Det var bara jag som funkade och försökte hennes pappa kunde hon på riktigt skrika i två timmar(!!!). Hon var fruktansvärt arg och varje dag var en riktig kamp. Sen plötsligt en dag när hon var 10 mån så höll hon på att somna vid lunchen och då testade jag att lägga mig ner med henne i vår säng med nappen och hon somnade efter en omgång av ”trollmor”. Heeeelt fantastiskt och ingen är lyckligare än mig och min rygg! Har även lyckats få ner det till två sovstunder per dag och oftast sover hon 1-1,5 timme och somnar oftast på 5-10 min. Men det har varit en riktig kamp och jag har nästan blivit galen på köpet! Nu funkar det oftast att pappa lägger också, iaf dagtid. Kvällstid går det bra om jag inte är hemma.
    Jag tror att man måste försöka hitta sina egna knep för allt jag provade (googlade som en besatt) har tyvärr inte fungerat. Utan det kom bara av sig självt.
    Hoppas verkligen något funkar för er och Åke!

  18. radiogrammofonen

    Sonen, nu tre år, har alltid legat för natten mellan 18-19 oavsett hur mycket bråk och knöl det har varit så har vi inte ruckat på hans kvällsrutin. Som spädis sov han bäst i selen och sov oftast där, ibland la jag ner honom men för det mesta så njöt jag av att ha honom på kroppen. Mina bästa tips är att ha en rutin och hålla den samt en spjälsäng med avtagbar sida så bebis har nära till dig utan att du behöver hänga över en kant på sängen vi har sovit hela nätterna utan uppvak sen H var ett år typ!

  19. Sofia - 18 år och mamma till Emmy

    Vi har i princip inga rutiner på dagarna men Emmy (född 9 januari) sover oftast 20-30 min en gång varannan timme. Det kan bli längre i vagnen eller i bilen när vi ska någonstans. Hemma somnar hon i princip bara ammandes i sängen, hon sover i min säng och på natten vaknar hon varannan timme för käk. Har provat ha henne i egen säng men det blir lika lite sömn då..