Bästa melissen – tillsammans med barnen

När man kommer hem från förskolan med hungriga barn så gäller det att snabbt få fram något gott och gärna nyttigt mellis. Loppibloggaren Caroline Ahlqvist, som vann Hela Sverige Bakar, tipsar om bästa mellanmålen där barnen dessutom kan hjälpa till i köket. Vad sägs om smarriga piroger och supersnabba banan- och kokosplättar?

recept-mellis

mellis-recept

FOTO: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com

RECEPT: Caroline Ahlqvist

 

Vill du ha mer inspiration? Missa inte Carolines härliga blogg på loppi.se!

 

OST & SKINKPIROGER

Jag gör dessa och fyller frysboxen. Ungarna älskar dem och glufsar alltid i sig glatt. Funkar som både mellis, lunch eller till picknicken.

 

30 st

 

Deg:

30g blå jäst

1/2 dl olja

4 dl mjölk

1/2 msk honung

10 dl vetemjöl

1 tsk salt

 

Fyllning:

400g skinka

3 dl riven ost

1 gul lök

2 ägg

2 dl creme fraiche

2 msk sötstark senap

2 msk tomatpuré

Salt och peppar

 

  1. Lös jästen i vatten och olja och tillsätt övriga ingredienser utom saltet. Jobba i maskin 10 min eller för hand 12 min. Tillsätt saltet och jobba några minuter till. Jäs övertäckt med plastfolie i 90 min.

 

  1. Fyllningen:

Skär skinkan och löken i små bitar och blanda ihop med övriga ingredienser.

 

  1. Dela degen i 30 bitar. Kavla ut dom till platta cirklar, ca 1 dm diameter. Lägg en msk fyllning på och vik över ena halvan deg. Tryck till kanten hårt och vik upp den en bit. Lägg alla piroger på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda. I 200 grader i ca 15-20 min.

 

Servera med en fräsch sallad!

 

 

BANANPLÄTTAR

Glutenfria och supergoda. Går att göra iordning på bara fem minuter.

 

Ca 10 st

 

2 bananer

2 ägg

1.5 dl mandelmjöl

 

  1. Mixa bananerna slätt.

 

  1. Vispa ihop med ägg och mjöl.

 

  1. Grädda nån minut per sida i kokosfett i medelvarm stekpanna.

 

Servera med hallon ihopmosade med kesella.