Av hela mitt hjärta

Vet du verkligen vad halv- och helfabrikat är?

Alltså jag blir så förvirrad när folk pratar om hel- och halvfabrikat. Jag trodde att det var skitenkelt. Helfabrikat är sånt som är helt färdiga rätter som finns i kyl och frysdiskar och att halvfabrikat var sådan som t ex är halvfärdigt som måste kombineras med andra delar t ex ostsås på tätra eller fiskpinnar i frysdisken, men nu har jag efter att jag läste en mängd olika sidor om hel- och halvfabrikat fattat att jag är SÅÅÅÅ ute och cyklar. (Jag är ju inte så jäkla duktig på det där med mat heller, men jag försöker ju i alla fall).

Men om jag nu har förstått det hela rätt så är exempel på:

Helfabrikat: Bröd, leverpastej, yoghurt, glass, kaviar, inlagd sill, makrill i tomatsås, smör

och

Halvfabrikat: Mjöl, havregryn, ris, djupfrysta ärtorna och majs-kornen är halvfabrikat. Rimmade skinkan och köttfärsen är halvfabrikat, liksom korvar, bacon och kaffe.

Men alltså jag tycker att alla jämt säger att dom absolut inte äter helfabrikat och helst inte halvfabrikat eller väldigt sällan halvfabrikat, men va fasiken lever ni av då?! Har Ni en egen kvarn där hemma? Eller tjärnar ni erat eget smör? Å kaffe det dricker Ni inte heller då eller, på varje fikarast?

Jag tror att många precis som jag tror att helfabrikat är sådant som man bara stoppar in i micron och värmer och halvfabrikat är sådana såser på tätror eller pulversåser eller annat sånt som förenklar vardagen men massproduceras, men om man nu ska vara en duktig människa som inte äter hel- eller halvfabrikat så tror jag inte man kommer ha tid med något annat en att förbereda och laga maten.

Nepp jag är stolt över att säga att jag använder mig av både hel- och halvfabrikat och tänker fortsätta med det. Jag bakar inte eget bröd, jag har ingen egen kvarn utan köper mjöl på affären och jag tycker verkligen inte att det är synd om ett barn som får äta en pasta med en köpt ostsås på tätra, skulle tycka mer synd om detta barn om jag skulle göra allt från grunden för det skulle antagligen smaka fruktansvärt illa då jag saknar kunskapen att åstadkomma t ex en ostsås från grunden. Inte har jag några kossor i garaget heller, så det får fortsätta bjudas på både HEL- och HALVfabrikat i detta hus.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bella

    Hittade detta inlägg och blev något stött av att du får det att låta som en omöjlighet att inte äta hel- och halvfabrikat. Tycker folk är rätt så lata som inte orkar undvika sådant. Vi är ju inte gjorda för att äta sådant här.
    Okej. Bröd – du kan baka ditt egna. Mjöl – använd mandelmjöl istället. Ät inte leverpastej, det finns andra pålägg som avokado, ägg, grönsaker (det går även att skippa smör som pålägg och smör i bakning kan ersättas med annat bra). Skippa yoghurt och ät t.ex en smoothie gjord på enbart frukt. Glass äts väl väldigt sällan antar jag? Annars sluta ät det så jävla ofta och sluta se det som en viktigt del i er kost, det är onyttigt. Kaviar, inlagd sill och makrill i tomatsås är inte direkt saker folk har som grund i sin kost. Det är något alla klarar sig utan.
    Havregryn använder nog du kanske mest till gröt och bakning och gröt kan göras på andra hel- och halvfabrikat-fria vis och baka kan du som sagt göra på mandelmjöl. Ris kan ersättas med andra kolhydrater som t.ex sötpotatis, morötter, rödbetor osv. Djupfrysta ärtorna och majs-kornen kan helt enkelt ersättas med andra VANLIGA grönsaker. Det finns en rad olika grönsaker vettu. Kolla på vilken affär som helst.
    ”Rimmade skinkan och köttfärsen är halvfabrikat, liksom korvar, bacon och kaffe”
    Kaffe kan man allt dricka då det mest består av vatten när vi dricker det. Kött tycker jag man kan skippa helt och bli vegetarian eller så äter man bara viltfångat så slipper man halvfabrikat-kött som innehåller mycket gifter och skit, och som dessutom är äckligt. Bacon kan du också hitta mer ’äkta’. Men annars, korv och bacon.. ja varför inte bara sluta med sådant? Det är långt ifrån livsviktigt för dig och dina barns kroppar.

    Låter det svårt?

    1. ylwa

      Tråkigt att du tolkade mitt inlägg så, det var inte riktigt min avsikt. Det var mer bara ett konstaterande att många ofta tolkar orden hel- och halvfabrikat ganska galet. Jag vill inte påstå att folk som äter halvfabrikat är lata med tanke på att t ex mjöl (oavsett vilket mjöl) är halvfabrikat. Däremot kan jag hålla med om att man kanske inte ger sina barn och sig själv en sund kost om man hela tiden lever på helfabrikat.
      Sedan så anser jag inte glass som något som ingår i vår kost, nej, men nog händer det väl att vi äter glass, men inte som någon daglig kost precis.

      Jag förstår det som, på din kommentar, som om du är vegetarian och det är ju kanske en livsstil man vill välja, för min del är det helt uteslutet att bara leva på ”kaninmat”. Jag anser dessutom att barn och även vuxna behöver få mat ur hela kostcirkeln och där innefattas fisk/fågel/kött, potatis/ris/pasta, grönsaker/frukt/bär och bröd och mjölkprodukter. Kött går att köpa från lokala kötthandlare och det är inte alls några gifter och annat onyttigt. Att vara någon form av renlevnadsmänniska är inte något jag ens tänker försöka mig på.

      Jag tycker inte alls det du skriver låter svårt, bara jäkligt överdrivet. Dessutom förstår jag inte riktigt ditt påstående om att mandelmjöl inte skulle vara ett halvfabrikat? Men viss om du köper mandlar och kör dem genom en kvarn hemma så blir det ju naturligt och inget halvfabrikat, men det kändes som om du valde den ena påsen mjöl istället för den andra och det gör som sagt ingen skillnad. Mjöl är ett halvfabrikat vilken påse med mjöl du än köper. Sedan är mandelmjöl väldigt proteinrikt och rikt på fett och toppen för glutenallergiker, men det innebär inte att det är ett halvfabrikat när man köper det i mjölform på affären. Sedan vill jag bara påminna om att många VANLIGA grönsaker också innehåller en hel del ” gifter och skit” så vida man inte väljer rent ekologiska produkter så det beror väl på hur man tolkar det. Även en hel del svenska grönsaker besprutas, men då med mer kontrollerad besprutning. Men att tro att man inte får i sig några gifter bara för att man väljer att vara vegetarian tror jag är lite naivt.

      Slutligen så var mina exempel på hel- och halvfabrikat helt enkelt bara tydliga exempel på skillnaden mellan begreppet hel- och halvfabrikat och inte något jag på något sätt påstår är vår kost här hemma. Däremot säger jag att med vardag, träningar, föräldramöten osv osv så lägger jag inte min prioritering på att försöka hålla mig borta från halvfabrikat, däremot kan jag välja ett vettigare alternativ av dessa. Dessutom så kan jag ärligt säga att det slinker in ett och annat helfabrikat ibland också och även om det inte är det bästa, så är det ingen som mår speciellt dåligt av att äta det heller någon gång ibland.

  2. Magnus H

    Karin Ahlborg på Aftonbladet hade en krönika om detta också, men där kallar hon yoghurt för halvfabrikat.

    Ni hävdar dock båda att korv, bacon och ärtor är halvfabrikat, och då undrar jag vad som fattas de två produkterna för att de ska nå statusen helfabrikat, dvs ”sådant som man bara stoppar in i micron och värmer”? Helfabrikat för mig behöver inte vara klart att ätas direkt ur förpackningen, utan kan kräva uppvärmning först. Annars måste Gorbys piroger också klassas som halvfabrikat, och det håller ni (dvs du och Karin o ev andra av samma åsikt) eller hur?

    1. ylwa

      Hej Magnus!

      Kul att du hittade mitt inlägg om hel- och halvfabrikat.

      Jag håller med dig att det är nog en ganska svag gräns mellan hel- och halvfabrikat, men min tanke är väl så här. Ett helfabrikat kan du i pricip äta på en gång som t ex yoghurt, medans ett halvfabrikat bör bearbetas något. T ex bacon eller korv äter jag helst inte rå eller ensam utan tillagar det och äter det kanske tillsammans med pasta, ris eller potatis. Därav kallar jag det för ett halvfabrikat.

      Tänkte jag skulle göra ytterligare ett inlägg framöver och försöka analysera det lite mer. Håll koll på bloggen och kom gärna med inlägg även då.

      Tack!

      Ylwa

    1. ylwa

      Tack för dom vänliga orden du Erik! Men du borde nog ta och utbilda dig lite mer i din sociala kompetens så kanske du kan uttrycka dig lite mer passande till en för dig helt okänd person. Du kanske känner till hel- och halvfabrikat, men uppförandet är starkt bristande. 🙁