Anitha Schulman

Går snart under hjälp mig.

Bild 2014-11-24 kl. 11.37 #2

Alltså någon sa till mig att killar är lite ”pipigare” och klängigare än flickor men jag trodde hen inte. Men hjälp vad jag håller med. Han är en helt annan än henne. Jag har nu varit sjuk i snart en månad. Men jag får ju aldrig sova ut och bli frisk och nu tänkte jag ta ikapp den här veckan men nu är Calle sjuk. Jag blir galen. Jag går snart under, trötta föräldrar trötta barn. Eller understimulerade barn och föräldrar. Han sover dessutom ganska dåligt, absolut minimum på alla sovkurvor. Nu är han ju snart 6 månader och vaknar 00.00, 03.00 och 05.00 för att sedan gå upp runt halv sju. Han somnar in på kvällen runt 20.30 och då är han på riktigt vaken nästan hela dagen förutom små powernaps här och där och en längre på förmiddagen. Men total tid kanske tre timmar. Det gör inte så mycket. Men att han inte lyckas ha en lång sömn på natten gör mig tokig. När sjutton ska det vända?

Gör vi något fel? Vi samsover ju för att det är lättast. Han har precis börjat dricka havrevälling. Har verkligen hatat allt som pesten fram tills nu. Men ska man man börja med det och lägga honom i en egen säng i Pennys rum eller hur ska vi göra detta?

Tacksam för all hjälp och tips. Ska jag köpa en barnsäng eller strunta i det? Har surfat runt lite HÄR inne har ni några tips? För ni är väl medlemmar?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. C

    Egen säng, han vaknar för att ni stör honom. Penny kommer inte vakna, vår dotter gör aldrig det när lillen skriker på nätterna. Och visst är det väl intressant att alla som skriker sig hesa om att samsovning är bäst och att sömnmetoder är livsfarliga är de som har barn som vaknar 3-4 ggr per natt tills de är 18 månader. Vi andra, som fattat att barn behöver egen säng för att sova bra, ler i mjugg åt dem;)

  2. Carolina

    Spontant känns det som en dålig idé att låta T.A sova inne hos Penny.. Taskigt mot syrran som kommer få sin nattsömn störd..
    Det låter helt otroligt att han redan orkar vara vaken så många timmar per dygn.. Men han kanske helt enkelt är ett litet energiknippe.. Jag har en liten kille som är en månad äldre och han är en riktig tröttmössa.. Fast även han vaknar flera gånger per natt ännu..
    Får TA nånsin vila i lugn och ro på dagtid? I en säng i ett mörkt rum alltså.. Eller får han alltid vila i farten, i en vagn, bil, sele tex? Jag tror som många säger att sömn föder sömn…
    Han borde få två ordentliga långa vilor per dag för att få återhämta sig..
    Sen tror jag på att låta det lilla barnet sova i egen säng men i föräldrarnas rum.. Då stör man varann lite mindre men har ändå närhet och trygghet!
    Lycka till!

  3. Nathalie

    Anitha är han hungrig varje gång han vaknar? Min vaknade också så som TA men nu är han 7 månader och vaknar vid 01 och vid 05. Sen upp vid 08. Det går bra eftersom han bara vill ha mat sen somnar om på en gång. Men vi strävar efter att även få bort 01 målet. (Han lägger sig runt 21 på kvällen) Försöker ge så mycket ersättning som möjligt under dagen, (har köpt 2an på öppningen till flaskan så att det rinner lite snabbare) ett mål mat typ en burk på kvällen. (Man kan även testa gröt) Sen en ersättning innan läggdags. Och när han vaknar vid 01 får han nattvälling. Då sover han iaf till 05. Vid 05 får han ersättning och somnar om. Sen kan han ibland vakna oftare men då handlar det om att pilla i napp eller att magen krånglar. Oron kan även uppstå vid kommande tänder. Tycker fortfarande ni ska ha honom sovandes i ert rum, tror han känner dig tryggast så. Kanske en egen spjälsäng intill er säng så att han hör er andas och snarka 🙂 Vår son sover som bäst i mellan oss i vår säng. Lycka till! Han är ju bedårande lilla TA! Kram/N

  4. josefin

    Pröva eget rum, mörkt och tyst. Vår dotter sov mycket bättre när hon fick eget rum och säng. Vi väckte varandra när vi sov i samma rum. Då gick hon från att vakna 2-3 gånger/natt till en gång och ibland ingen. Hon är 16 månader nu men vaknar fortfarande en gång per natt och vill ha välling. Hon är väldigt aktiv och rör sig absolut all vaken tid så jag antar att hon behöver näringen. Jag tror inte på några metoder. Jag tycker man känner så starkt att det är helt fel att låta ett barn ligga och skrika. Det är ju också så att ett barns grundtrygghet byggs upp under första åren och det är därför ännu viktigare att besvara all oro, gråt på en gång. Om jag var du skulle jag gå och lägga mig samtidigt som bebisen på kvällen (eller straxt efter), eftersom du uppenbarligen inte får någon sovmorgon och måste upp 2-3 gånger/natt. Är du trött kommer du garanterat somna.

  5. Cattis

    Mina barn var väldigt olika, storasyster sov kanon efter att hon kunde äta sig ordentligt mätt på kvällen (gröt), men funkade inte alls på lillebror. Storasyster flyttades i samma veva t egen säng o jag sov kanon men det gick absolut inte m lillebror. Han var dock väldigt enkel dagtid :). Storasyster var typ vrålhungrig hela dagarna? Jaja, jag lärde mig av lillebror att barn är olika och att det jag trodde var min förtjänst m storasyster egentligen bara var tur, haha! Prova lite olika o stånga er inte blodiga om det inte funkar. Försök varva så att ngn av er får sova ordentligt varje natt.

  6. J

    Hej! Jag är 39 år och har tre barn där den yngsta är fyra år. Jag läser din blogg från och till och jag tänker ofta att ni lever ett ganska hektiskt liv. Jag vill inte verka för kritisk eller verka som att jag hoppar på er men det är mitt intryck. pMycket resor fram och tillbaka med korta vistelser på varje ställe. Du verkar också vara ute mycket på kvällar vad jag förstår. Jag skulle aldrig orka hålla det tempot som du gör med så små barn, hur mycket jag än hade velat. Tyvärr är också en del av småbarnslivet att även föräldrarna blir sjuka i långa perioder och det är så sjukt jobbigt. MEN det går över. När det gäller sömn tror jag på det gamla ordspråket sömn föder sömn. Bra rutiner på dagarna ger bättre nattsömn utan metoder. Att barn sedan vaknar ändå på natten hör liksom till. Proppa ditt barn full med mat på fm och sen sova fm. Samma sak på em och ev en powernap innan läggdags eftersom han är så liten. Gör nattsömnen så enkel som möjligt för er vuxna. Snart är han 15 och sover från 24-12…. Två av mina barn har sovit på mage…jag vet helt olagligt men oj vad de sovit bra. De kunde liksom inte sova på rygg. Första två åren av ett barns liv är lika mycket överlevnad för barnet som föräldrarna. Styrkekramar

    1. Isabelle

      Vad fasen!
      Vad hade du förväntat dig? Är det inte ett rätt känt faktum att bebisar krånglar med sömnen?!
      Och så mycket som du är och far omkring, lämnar ditt spädbarn till barnvakt och drar till London?!

      Klart han blir otrygg och krånglar!

      Varför måste du prompt iväg på alla jippon och happenings?
      Varför kan du inte bara vara föräldraledig och låta ditt barn styra?

      Man tar ju igenom den förlorade nattsömnen genom att ta små tupplurar på dagarna, men då verkar du vara upptagen med att ta selfies.

      Menar inget taskigt med mitt inlägg, och det är säkert annorlunda, men av vad som framkommer av din blogg är det inte direkt att dina barn kommer i första rummet.

      1. Jessica

        Toppen att avsluta med ”menade inget taskigt” när man precis tagit sig tiden till att skriva ett sjukt taskigt inlägg! Varför? Vi får se en glimt av deras liv i en blogg och har sen mage att bedöma att de har ett otryggt barn? Alla barn sover olika punkt slut. Jag tror att du är en fantastisk mamma Anitha och jag är glad att du delar med dig av livet. Kram

  7. Karin

    Håller med ovan talare. Anna Wahlgren funkar såå bra! Har en dotter i Pennys ålder (och en spädis), hon har sovit hela nätter sen hon var sex veckor. Allt prat om att det skulle vara fel med metoder förstår jag inte, det enda man gör är ju att man hjälper sitt barn att sova och ingen förälder skulle ju göra något elakt mot sitt barn! Har aldrig låtit min dotter ligga och gråta ensam etc utan helt enkelt bara hjälpt henne till en bra sömn vilket de ju behöver (och även deras päron)

    1. Fia

      Ja, exakt! Det var det jag menade med här ovan att ”köp boken, läs den och läs den igen” – metoden innebär inte att låta dem ligga själva och gråta som är nidbilden av shn-metoden, utan att skapa trygga barn som lugnt kan somna om själva om de råkar vakna. Vi är alla olika och tror på olika saker, det är bara synd att man inte kan ha en öppen dialog kring detta. En parallell är att på min amningskurs så pratade barnmorskan om att detta med amning är oerhört laddat i Svergie (som vi ju alla vet). Hon hade dock jobbat i Norge länge och där var det mer att ”nämen vad spännande, har du ammat i 18 månader, berätta mer, hur kommer det sig att du tog det beslutet” och ”åh, beslöt du dig att sluta amma efter 2 månader, berätta mer om hur du kom fram till det” – inga pekpinnar utan en öppen nyfikenhet för andras beslut.

  8. Fia

    Jag kan verkligen varmt rekommendera sova-hela-natten (Anna Wahlgrens teori/metod). Vi har kört den på båda våra döttrar från ca 5-6 mån ålder och det funkar, jag lovar! Ungarna mår lika dåligt av att inte få sova som vi vuxna. Köp boken, läs igenom, läs läs igenom igen och bestäm er sedan för en dag att börja köra på och håll er sedan till det. Det kommer att bli en eller ett par lite tuffare nätter först, men det vänder och de sover toppen efter det!

    1. Lisa

      När den funkar är det ett tecken på barnet har gett upp, ingen kommer när de ropar..
      Skulle aldrig falla mig in att använda en sån tortyrmetod (som jag anser att det är) finns många andra som är skonsammare mot barnet, tassmetod ex.
      Btw finns det studier som visar att barn som får skrika sig till sömns, eller får skrika länge får så höjda stressnivåer att det kan hämma utvecklingen.
      Så nej tack, dock tror jag inte att de som använder dessa metoder är onda utan att man helt enkelt inte bet bättre.

    2. Malin

      får ångest av att folk fortfarande håller på med sånna metoder?!! Och ja, jag vet att det inte ska förväxlas med 5 min metoden, men jag tycker den här är lika hemsk! Våra vänner körde den, tyckte det var helt sjukt när dom höll på! Föräldrarna fick sitta med hörselkåpor för att barnet skrek sig igenom de första nätterna. HUR kan man utsätta ett spädbarn för det?

  9. Maria

    Tyvärr så är alla barn olika, Mitt absolut bästa tips är att ni försöker sova i olika rum och ta varannan natt. Pröva gärna med egen säng, kanske är han lättstörd, det var min ena dotter, funkade mycket bättre då hon sov ensam, men som Bea ovan skrev så går det över, i af till viss del, Dotterns som sov lite sover ff väldigt lite, men funkar bra endå ( hon är 22 nu). Ni behöver båda vila ut i bland så lämna bort en natt och sov på hotell, det gör underverk för samlivet då man har en snålsovare hemma :). Försök också ta bort hans Powenaps, men han komemr endå välja själv så småningom. Lycka till!

  10. Bea

    Jag tror på samsovning, tror det skulle bli knepigare med egen säng och metoder m.m. Jag tror det är bara att hålla ut. Vissa barn är piggare, min väninna har en dotter som vaknade varannan timme upp till 1 års åldern, sen vart det bättre. Du och Calle kanske kan turas om att sova i olika rum, alltså att en av er sover i ett annat rum så den personen får en hel natts sömn och blir människa igen för att kunna lasta av den andre under dagen/kvällen sen. Hoppas det blir bättre snart.

Comments are closed.