Anitha Schulman

Napp eller inte napp?

Gud vad trött jag blir när jag hör om att läkare och barnmorskor rasar mot Socialstyrelsens råd om att barnen ska prova napp från första veckan ifall de tar bröstet. Det är föräldrarnas val ingen annans. Läkare och barnmorskor är inte hemma på heltid under lång tid med sömnlösa bebisar som inte kommer till ro utan något att suga på. Det är så oerhört kortsiktigt uttryckt av dem.

För att inte bli en fysisk ”köttnapp” eller mjölkpaket och få en liten tajm out från bebisen som man så väl behöver efter alldeles för lite sömn så är napp alldeles utmärkt som ett alternativ. Annars riskerar man att bli vansinnig och då är konsekvenserna mycket värre för alla inblandade. Dessutom har då även partnern (om en sådan finns), möjlighet att hjälpa till. Vilket också är JÄVLIGT skönt.

Sen till det här med amning. Snälla vårdpersonal sluta dra amningskortet så fort ni kan. Visst ger amningen ett bra skydd men det är inte allt. Ersättningen idag är minst lika bra om inte bättre har det ju forskats på. Snälla, vi lever inte i U-landet här, där det är brist på mat och amningen är ett perfekt skydd för bebisen och mamman klarar sig genom att skaffa mat till sig själv om det är en sådan pass utsatt miljö.

Gå till vilken ”Neoavdelning” som helst på vilket BB som helst och hör ifall dom rekommenderar helamning. Nej trodde inte det. Nog med detta trams det är 2014. Så himla förlegat.

 

Penny gick på både flaska och bröst i fem och en halv månad. Hon var sjuk någon gång. Tom Allan gick på bröst en månad och fått flaska resten. Han har aldrig varit sjuk. Självklart kan det vara den genbanken han rustats med men Penny har ju samma. Ja då kommer vi till kön etc. Vilket är irrelevant för så små bebisar. Men han är mer utsatt då vi har en treåring som kommer hem från förskolan med ”dagisbaciller” varje dag. Det hade vi inte med henne. Dessutom lämnade jag hemmet betydligt tidigare med honom än med Penny och han möter säkert från fyra till tio olika människor per dag minst. Ändå är han ”friskare”. Så sluta prata om att ”amning ger bra skydd” absolut men minst lika bra som alternativet uppenbarligen. Gaaah!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Pernilla

    Word!!
    Jag har inte kunnat amma mina två tjejer o har ständigt fått höra detta…..
    När min dotter som är fyra blev förstoppad så sa läkaren på sjukhuset att det berodde på att jag inte ammat henne…. Jag blir såååå trött på detta!!! Skönt att du skriver om detta.
    / Pernilla

  2. Pernilla

    Så bra skrivet! Tog med mig napp till BB med den första och hon har alltid sovit och ätit bra. Ska göra samma sak december när vi får nummer två. På BB sa de åt oss 10 gånger att det var fel. Det var rätt för oss! Vet många som väntat med napp på BBs och alla möjliga vetares inrådan som sedan fått jätteproblem med att få barnet att ta napp. Respektera föräldrarnas val.

  3. Sara

    Det finns ingen unge som varit så frisk som vår fyraårig. Vi har varit hemma och vabbat max fyra dagar på tre år. Om hon ammades? Haha, hell no. Kompisarnas helammade barn är alltid sjuka, minst en gång i månaden.. Sammanträffande?

  4. jessica

    Men att sprida sin åsikt om amning som fakta är inte ok. Amning är det bästa om den fungerar. Om inte så är ersättning också bra. Men det är inte lika bra. Jag har två barn, ammat ett av dem. Finns ju massor av forskning och kunniga människor som vet hur bra amning är. Så att lobba för att amning är något gammaldags som inte behövs tycker jag är fel Jag tycker det är helt ok att BVC pratar om fördelarna med amning för idag är det som synes väldigt dålig kunskap i hur jäkla bra det faktiskt är. Sen ska man inte pressa eller döma men ren fakta tycker jag inte man kan bortse från

    1. Karin

      Varför är det bättre i Sverige? Bröstmjölk innehåller ju antikroppar som skyddar mot bl a sepsis men det finns ju knappt i Sverige. Det finns däremot forskning på att amning INTE skyddar mot allergi

  5. Mia

    Vi gav vår son napp redan på BB men det ogillades av sköterskorna där. Trots det så gick amningen super, han ammades enbart i 9 mån. Tog även napp och flaska utan problem. Amma gör man väl om man själv vill. Jag bestämde mig för att prova, hängde i med såriga bröstvårtor och efter nån vecka gick det hur bra som helst, tyckte det var praktiskt för man hade ju alltid maten med sig, inget behövde värmas osv, visst fick man tänka på vad man stoppar i sig men det var ju likadant under hela graviditeten, men jag tycker det är upp till var och en vad man väljer och ingen behöver ha med det att göra.

  6. Lillen

    Men när man läser innehållsförteckningen på ersättningen så blir i alla fall jag skeptisk till att ge mitt barn det. Om man kan amma, varför gör man det inte? Och varför blir alla så upprörda och känner sig påhoppade när man säger att amning är bra för bebisen. Det finns dom som inte kan amma, det har jag full förståelse för, men att hävda att ersättning är bättre än modersmjölk (för att det inte är stenålder längre) det kommer jag aldrig att köpa. Hela tiden talas det om att vi vuxna ska äta mer rent och naturligt och gärna se tillbaka till på vad våra förfäder åt, men våra spädbarn undantas från detta?

    1. anithaschulman78

      Men vuxna stoppar ju i sig en massa ”skit” som går direkt ut i bröstmjölken. Vad säger att det nödvändigtvis är bättre än någon slags ”snittmat”?

  7. Jenny

    Bra skrivet Anitha!! Håller med dig och är trött på att varenda gång jag möter sjukvården (oavsett om det handlar om mig eller min bebis) alltid, alltid behöva svara på frågorna : Ammar du? Nehej, varför inte? Du vet väl att amma är det bästa för barnet osv osv. Ditt inlägg gjorde min dag !

  8. Ellen

    Håller med dig helt Anitha. Fick min första bebis i våras och hade inte en tanke på napp under de första veckorna. Försökte introducera nappen efter ett par veckor på inrådan från BVC, men det gick åt skogen. Resultatet är att jag, trots att jag inte längre ammar, fortfarande får agera napp vid läggning och sedan typ hela natten. Hade varit soft att kunna byta ut mina arma bröstvårtor mot ett gummi-alternativ någon gång ibland faktiskt. Sedan håller jag med om att man sällan får höra nyanserad fakta om amning vs. ersättning. Mest får man ju bara höra olika former av skuldbeläggande synpunkter från andra mammor där utgångspunkten typ alltid är att man ska amma barnet så länge det bara går…

  9. Elin

    Min dotter på 2.8 år ammades till hon var ca 10-11 mån. Trots det har hon varit galet utsatt för förkylningar (ett besök på öppna förskolan innebar 3 v förkylning, varje gång), rota-virus med sjukhusvistelse i några dagar samt förkylningsastma. Inte hjälpte amningen till då inte… Lillasyster på 8 mån har jag precis slutat amma och hon har haft rs-virus med sjukhusvistelse och en herrans massa förkylningar. Amningen verkar inte ha hjälpt så mkt denna gången heller… Herremindar vad sjuka barn jag skulle haft om jag kört på ersättning:-)

  10. Malin

    Håller med dig anitha! Mina 3 barn har flaskmatats, och friskare barn får man leta efter. Inga allergier, aldrig sjuka! Bilden av vad som är bäst för spädbarn måste nyanseras.

    1. Sofia

      Jamen dåså Malin! Är dina tre flaskmatade barn friska så behövs ju ingen forskning! Då är det ju solklart att flaskmatning leder till friskare barn!

      1. Annie

        Ja precis, tänkte samma som du Sofia! Hur enfaldig får man vara? Bara för att dina barn Malin är friska är väl inte det facit för ALLA andra människor…

        Men ja, ofta går det minst lika bra (eller bättre) för flaskbarnen och man borde inte känna skuld för att det inte funkade med amningen, eller för att man helt enkelt valt bort det. Varje människa ska välja själv!

        /från en med båda varianterna

  11. Jenny

    Men nu gavs ju detta råd inte påg grund av amningen vara eller icke-vita, om jag minns rätt så var det pga risken för psd minskade om man gav napp. Och då tycker jag att det var ett alldeles utomordentligt råd att ge för det är ju viktigare än ifall amningen fungerar eller ej

    1. Malin

      Precis. På grund av psd köpte jag napp och tog med till BB. Dottern sög tag i bröstet direkt nästan när hon kom upp på magen och de sa att hon hade ett bra tag och en bra sugteknik. Jippie tänkte jag och stoppade in nappen på natten. Hon sov som en stock och har sovit bra sen dess (med napp). Ammade i fyra månader efter det.

    2. Lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

      det är inte nappen som skyddar mot PSD, det är sugandet. Sugandet stör sömnen = barnet sover lättare = mindre risk för psd. Det funkar därför lika bra med amning eller bättre till och med eftersom att barn som får ersättning sover bättre och då djupare medan ammade barn vaknar oftare för att äta = störd sömn = mindre risk för PSD.

      Tycker att alla ska göra som de vill, men jag tycker det är viktigt att man får rätt information och kunskap så att man utifrån det faktiskt kan göra ett fritt val.

      1. samma Malin

        Jo men jag kombinerade ju napp och amning. Det måste ju vara det ultimata utifrån risken för psd. Tycker inte att man ska behöva välja utan få stöttning i hur man kan kombinera de båda. Dvs etablera amningen – sen napp.

      2. Linnéa

        För mig är också amningen väldigt viktig!
        Men när du skriver låter det lite som att man måste välja på napp eller amning, och så upplever inte jag är fallet.
        Jag har haft småbarn i tolv år nu (fyra barn) och ammat samtidigt som vi har haft napp till alla dem. Jag har äv. i mitt jobb träffat många familjer med bebisar och jag uppfattar att de allra flesta har både napp och ammar utan problem. Sen finns det ju de som får problem med amningen, men frågan är om det eg är pga nappen? Finns det väl underbyggd forskning på detta?

      3. Mia

        Stämmer inte alltid, min son helammades, slutade äta på nätterna när han var 2 månader och har sovit hela nätter sedan dess. Han ammades i 9 mån. Napp tog han direkt och den har funkat hur bra som helst ihop med amning, jag har aldrig behövt vara levande napp för honom.

  12. annelie

    All vårdpersonal jag stött på har alla sagt att man ska vänta med att ge napp tills amningen fungerar, tycker att de alltid hetsar lite väl mkt om att amningen kan bli lidande. Jag tycker att alla ska få göra som de själva känner är bäst. Lycklig mamma=lycklig bebis.

  13. Lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

    Problemet är väl att när socialstyrelsen helt okritiskt rekommenderar en sådan sak så kommer människor lita på det och vill man t.ex kunna helamma så bör man undvika napp helt och hållet då den kan störa och till och med förstöra amningen. För en del personer, mig själv inkluderat, så är ju amningen jätteviktig och där ingår ofta att agera napp. (eller ja bröst, eftersom att nappen är en ersättning för bröstet hehe) Då är det synd om man får råd som fuckar upp det… håller du inte med?

    Men annars håller jag med dig om att det är upp till föräldrar att välja, men det vore ju bäst om alla föräldrar kunde ta ett informerat beslut så slipper de känna sig värdelösa när saker går fel eller inte funkar som förväntas och här tycker jag att BB och socialstyrelsen och BVC har ett otroligt ansvar.

    Så jag förstår och håller med om kritiken de fått.

Comments are closed.