Anitha Schulman

Att ta av sig skorna eller inte

20141019-184050.jpg

Jag ställer mig alltid lika frågande när man är på ”vuxenhemmafest” och blir ombedd att ta av mig skorna. Ska man verkligen behöva det? Känner lite att vad sjutton är problemet.

Varför ska jag ens anstränga mig att klä upp mig ifall man väl på kalaset ”blir av med halva outfiten”. För festvärden förväntar sig väl inte att jag ska komma i mysbyxor vilket jag lika gärna kan göra ifall jag ska vara ”ledig på foten”.

Folk borde förvarna redan i inbjudan att man inte får bära skor på sig inomhus så man vet hur man skulle kunna klä sig till festen.
Sen kan jag köpa när vädret börjar bli sämre att man får ha med sig inneskor. Men ha inte fest om du har nybonade golv om det är ursäkten. Självklart ska jag inte ha en ”trasig klack” som kan ge märken.
Känns så jäkla Svennebananigt att ta av sig skorna. Eller vad känner ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. claudia

    Usch, vad förlegat att kalla någon för ”exotisk”. Orkar inte ratta upp igen och kolla vem det var som droppade det i kommentarsfältet om Anitha, men kom igen alltså! Väldigt ofräsht!

    Personligen så är jag uppväxt med att man har alltid skorna på sig inomhus, och tassar ej runt hos andra utan skor då det oftast sipprar en lite lätt odör från strumporna.
    Att däremot klampa in med ytterskorna är ett rent ohyfs och man tar sedemera med sig sina inneskor (nej, jag talar givetvis ej om de nerhyvlade Birkenstock-tofflorna, utan ett par lämpliga, eleganta finskor).

    Jag är uppväxt på Lidingö och tycker att en hel del etikettsregler är urfjantiga, men sådant som kan störa andra håller jag hårt på.
    Hur gaffeln hålls däremot är dumheter och att påtala att någon ej följer etiketten är ett ännu värre ”brott”. Jag tror att när vi försöker sträva efter att vara finare än vår omgivning så får vi problem. Om man har märkeskläder med lappar och emblem så är det enbart för att visa omgivningen att du minsann har råd att bona dig med sådant som kostar, men det har ingenting att göra med att du föredrar kläder som håller god kvalité.
    Jag har fördomar mot er som visar ett dyrt emblem på kläderna det är ohyfs och är enbart till att trycka ner någon som ej kan lägga samma summa på kläderna eller försöka visa att man minsann passar in.
    Satsa på era personligheter istället så ska ni se att ni minsann kommer njuta mer utav livet.
    Varför försöker du så hårt, Anitha och ni andra?

    Och du får be din svåger Alexander att sluta benämna dig som ”exotisk”, Anitha! Det låter så otrevligt!

  2. marie

    ja det är nog bara i Sverige men tar av skorna, ser inte klokt ut, snyggklädd i strumpor ! för o inte tala om män i kostym utan skor….. nej, går bort!

  3. Sofie

    Jag skulle gääärna vilja tillåta både utomhus- och inomhusskor hemma hos oss. Men som boende i en äldre lägenhet där det hörs jättemycket ner till grannarna om jag så slår i hälen lite för hårt när jag går med strumpor så kan jag tyvärr inte det 🙁 Så av respekt för grannarna under oss så får man tyvärr ta av sig skorna…

  4. nöpis

    In da U.K går underklass/arbetarklass in med skorna, går runt på sina smutsiga heltäckningsmattor.
    Medelklassen tar av sig skorna och överklassen har självklart på sig skor inomhus.
    Anitha kanske har nya skor, sätter sig i en taxi från hem direkt till fest, då blir ju knappast skon smutsig?
    Sedan efter en fest med tex 30 personer …, då lär det ju bli storstädning dagen efter ändå.
    Vanor sitter djupt, inneskor verkar vara mer svensson, men nu är ju Schulmans överklass och adel så där är det skor på som gäller, dyra! 🙂

  5. ul

    Att vara lite svennebananig är väl inte fel. Kulturen i Sverige säger att man ska ta av sig ytterskorna inomhus(ofta har man en liten skopåse till inneskorna med sig ) om man inte har galoscher eller pampuscher. Utomland har de andra kulturer. Att vara för ett mångkulturellt Sverige innebär ju att man omfamnar den svenska kulturen likväl som den franska tex….

  6. jennybenny

    Jag tycker inte man ska behöva ta skorna av sig på en fest & tycker det är otrevligt om man måste göra det! Och om det ska vara sko-fritt, så bör det stå i inbjudan. Det är väl inte kul att ha smutsiga golv, men å andra sidan är det ju inte SÅ himla svårt att städa. Och jag tror inte folk tar på sig sina leriga springskor till fest 😉 Nä det är nog lite väl bajsnödigt ibland ang. skor i Sverige. Tycker det är skönt här i USA där man kan klampa runt lite som man vill.

  7. moa

    aaah – detta ar inte ett SVENSKT fenomen, jag vet, jag vet, pa tv ser ni att vi har skor pa oss utomlands I alla serier, men vettni va- det har vi inte – om det inte ar fest och finskor saklart, men knappast yttersko

  8. Louise

    SJÄLVKLART har man skor på sig inne på en fest eller middagsbjudning! Att klä upp sig i t ex en snygg klänning och gå runt i strumplästen känns / ser ju inte klokt ut! För att inte tala om män i kostym som går utan skor.
    Självklart ser man till att skorna är rena, är det vinter eller dåligt väder tar man med sig inneskor. Lätt som en plätt!

  9. Malin

    Jag gillar våra vackra trägolv och jag skulle bli mycket irriterad om någon ville gå med skor på dem, med eller utan klack.

  10. Mary

    Jag vill inte ha skor inne hemma hos mig som nyss trampat runt på tunnelbanegolv fulla med kiss- bajs- och kräksjukebaciller.. Inte heller skor som råkat trampa i utsmetat hundskit på trottoaren nedanför min port. Men har rena inneskor med dig i en påse är du välkommen att trippa omkring i min lya. Skor som varit på krogen veckan innan är inte heller välkomna.

  11. Robin

    När jag bodde i Frankrike hade jag ett par grannar nedanför mig som jag såg rakt in till från mitt fönster. De satt alltid och kollade på tv på kvällarna, och båda hade skorna på sig. I soffan. Tyckte det var så himla konstigt. Jag köper att folk har skor på fest, och som sagt inneskor om det är blaskigt ute (eller helst inneskor jämt, faktiskt – de brukar vara mindre slitna och göra mindre märken i golvet) men till vardags förstår jag inte alls varför man ska ha skor inne. Luktar inte fötterna förfärligt om de aldrig får luftas? 😛

  12. Fia

    Man får väl ta sedan dit man kommer kan jag tycka. Jag menar, har jag en hund som ingår i min outfit så lämnar jag den snällt hemma om det skulle visa sig att nån är allergisk. Visst, det känns lite trist men livet går vidare.

  13. Katarina

    Du pratar om att ingen kille född 1985 eller senare frågar om du önskar hjälp med vagnen, håller upp dörrar etc, men du har inte ens koll på att du givetvis tar med dig hur tjusiga inneskor du vill när du är bjuden på kalas hem till någon. Vett och etikett, lätt som en plätt!

  14. H

    Hemma hos mig får folk göra precis som dem vill. Är dock förundrad över vissa äldre som går rakt in med jätteleriga skor, pappa har galoscher vid dåligt väder och mamma hade alltid en skopåse med inneskor med sig.

  15. Cecilia

    Kommenterar aldrig men var tvungen att säga nåt, jag har alltid att ha uteskor inne (så länge det inte är vinter eller lerigt förstås), så mycket bekvämare och snyggare än att sladda runt i strumpor. Men som skorna-inne-person så får man leva med en hel del ”har du skorna på dig inne?!” och respektera att andra inte har det i sina hem… Så helt rätt Anitha och om inte så kanske detta kan slå ett slag för skopåse och inneskor!
    Angående svennebanan, just skor inomhus är ju något man har i stora delar av europa så det verkar vara ett ganska bra ord i sammanhanget.

  16. Lisa

    Haha din attityd……

    Jag håller med föregående om att det är ofräscht att ha skor på sig inne som man har gått med utomhus. Allt hemskt som man trampat på som man inte ens märker att man trampar i. Det är otroligt äckligt rent ut sagt att dra in allt det i sitt hem.
    Men ja, är man så töntig att man tycker att det är jobbigt att ens outfit förstörs för att man tar av skorna ja då kan du väl stanna hemma helt enkelt. Inte ska någon annan få förstöra din fantastiska outfit bara för att dom har bjudit dig till deras hem. Tacka nej och välj bara vänner som låter dig ha skor på dig innomhus.

    Och snälla Anitha, släpp din tråkiga attityd och använd inte uttryck som ”Svennebananigt”. Kom ner från dina höga hästar.

    1. Sofia

      Håller med! Pinsamt uttryck och ett i raden av Anithas försök att vara finare och bättre än oss andra ”svennebananer” medan hon själv är såå världsvan och exotisk!

        1. Sofia

          ”Exotisk” som i icke ”svennebanan”, dvs inte som oss andra tråkiga, vanliga människor. Enligt dig själv alltså, själv tycker jag att du är precis lika svennebanan som jag! 😉

  17. Therese

    Jag blir så irriterad på folk som har ytterskor inomhus. Smutsigt, kan repa golven om en sten fastnat. Gärna inomhusskor.

  18. Lisen

    Men va fan, du har väl inte uteskor inne? Är det finskor har du väl dom med dig påse och byter om. Eller vad menar du?

  19. Carro

    Att ha ytterskor inomhus som man har i många delar av världen är så fruktansvärt ofräscht! Tänk vad mycket skit som dras in!
    Men att vara uppklädd till tänderna och sedan glida runt i strumplästen känns inte särskilt sofistikerat! Som en kortis har jag dessutom alltid saknat den där extra decimetern jag får av höga skor och har t.o.m kommit på mig själv att stå på tå när jag pratar med långisar…
    Så jag tycker också att vi slår ett slag för inneskon! Kan det inte bara bli kutym att man alltid har med sig ett par tjusiga skor på fest som man enbart använder inomhus!
    Så kan jag känna mig normallångt och uppklädd i alla väder och sammanhang! 🙂

  20. Mammamia

    Naturligtvis ska man ha skor på sig när man är bortbjuden. Är det höst, vinter eller vår tar man på sig uteskor och byter när man kommer fram. Skor är en del av outfiten. Hur skulle det se ut med män i kostym och strumpläst eller den lilla svarta och sladda runt i strumpbyxor.

Comments are closed.