Så får din bebis i sig all näring när du ger smakportioner

kostartikel

När kan man börja med smakportioner och vad ska man ge? Hur vet man att bebisen får i sig all näring som behövs? Dietisten Paula Frösell ger sina bästa tips. 

När kan man börja ge sitt barn smakportioner?
– Från 4 månaders ålder, om barnet visar nyfikenhet på mat, så går det bra att försiktigt testa små, små smakprover någon gång ibland. Verkar inte barnet intresserat så går det bra att avvakta, men ungefär vid 6 månader brukar det vara lagom att börja med smakportioner. Fram tills nu har ju maten bestått av modersmjölk eller modersmjölksersättning och målet med smakportioner är just att barnet ska få testa nya smaker, konsistenser och temperaturer, inte att det ska bli mätt på den nya maten.

Hur stor är en smakportion?
– En smakportion kan för den lilla 4-månadersbebisen utgöras av ett kryddmått medan det för halvårsbebisen kan vara någon tesked. Det är viktigt att börja försiktigt och att låta barnet successivt få vänja sig vid den nya maten genom att få bekanta sig med den i små portioner i taget, utan press och stress. Från 6 månaders ålder kan smakportionerna ökas i storlek allt eftersom.

Är det farligt om bebisen äter för mycket av riktig mat i början?
– Fram till att barnet är ett halvår så får det allt det behöver via bröstmjölk eller modersmjölksersättningen och det kan inte vanlig mat ersätta i en så tidig ålder. Dessutom ger amning/matning i nappflaska värdefull närhet för barnet. Därefter kan dock vanlig mat vara ett bra komplement till amning/flaska eftersom barnet energi- och näringsbehov ökar.

bild_paula_frosellloppi

Paula Frösell, dietist. 

Vad är bra att ge som första smakportion?
– Konsistensen på de små smakportionerna behöver vara slät och len och därför är rotfrukter såsom potatis, palsternacka och morot lämpligt. Frukt- och bärpuré brukar också fungera. Eftersom forskningen visar att en introduktion av gluten i kosten i 4-6-månadersåldern minskar risken för glutenintolerans är det bra om vissa smakportioner innehåller gluteninnehållande livsmedel, t ex gröt eller välling. Så småningom är det också bra att försiktigt introducera fisk och ägg, en relativt tidig introduktion av dessa livsmedel har också visat sig minska risken för allergier.

LÄS OCKSÅ: Så får du barnet att somna – här är bästa nattningsknepen ››

När kan man gå över till riktig mat?
– När barnet är 6-8 månader kan ett skifte från amning eller modersmjölksersättning till vanlig mat ske successivt i takt med att barnet accepterar den nya maten och klarar fulla portioner.

Är det farligt att ge bebisar/små barn saltad mat?
– Små barn kan inte reglera saltbalansen i kroppen i samma utsträckning som större barn och vuxna och därför ska man vara aktsam med saltet. Undvik att salta bebisens mat (undvik salt, örtsalt, kryddblandningar med salt i, soja, fonder och buljonger) under det första året och tänk på att även halvfabrikat, t ex korv och charkuterier, samt kex och snacks ofta innehåller mycket salt. Även detta kan barnet vänta med tills det är ungefär ett år.

Hur vet man att bebisen/barnet får tillräckligt med näring?
– Det tydligaste tecknet på att barnet får i sig det som det behöver är att det följer sin längd- och viktkurva. Därför är det bra att gå på BVC-kontroller och fånga upp eventuella avvikelser så snart som möjligt. Om barnet växer som det ska och piggt och glatt så är det väldigt sannolikt att det äter lagom mycket.

Vilka är dina bästa tips på kryddor?
– Salt är en smakbärare som gör att andra smaker framträder bättre, men eftersom man bör undvika att salta bebisens mat så gäller det att på annat sätt göra den smaklig. Torkade, frysta eller färska örter såsom basilika, timjan, dragon, dill och persilja är därför utmärkta smaksättare i barnmaten. Såser, pastarätter och grytor kan också få god smak av citron, apelsin eller varför inte kokta, mixade grönsaker som exempelvis paprika, squash eller broccoli.

Läs också

  1. Så får du barnet att somna - här är bästa nattningsknepen
  2. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn
  3. Så maxar ni familjens sömntimmar – 10 tips