Det ljuva 40+ livet

Annons

Limebakad torsk med räknudlar

lime bakad torsk

Limebakad torsk med räknudlar
Ingredienser:
Limebakad torsk
    4 bitar torskrygg á ca 150 g
    0,7 l vatten
    0,5 dl salt
    Rivet skal från två lime
    3 msk socker

Räknudlar

    500 g räkor med skal
    4 dl vatten
    200 g äggnudlar
    1/2 kruka thaibasilika
    1 1/2 msk chiliflakes
    saft från två lime
    400 ml (1 burk) kokosmjölk
    2 msk kokosolja
    1 liten purjolök
    125 g späda eller strimlade morötter
    125 g sugar snaps
    125 g broccolibuketter
    4 vitlöksklyftor
    6 limeblad
    Salt
    Socker

Topping

    1 msk kokosolja
    1/2 dl cashewnötter
    ½ kruka thaibasilika
    1 liten vitlöksklyfta
    1 msk limesaft
    salt

raknudlarGör så här:
1. Blanda vatten, salt, socker. Rör om till allt löst upp sig. Blanda i limeskal. Lägg i torskfilén och låt rimma i en timma.
2. Under tiden: Skala räkorna. Spara skalet.
3. Fräs räkskal i 1 msk kokosolja tillsammans med två klyftor grovhackad vitlök och 1/2 msk chiliflakes. Häll över 4 dl vatten och lägg i två limeblad låt småputtra till 1 dl vätska återstår.
5. Medan räkfonden kokar, gör topping: Blanda thaibasilika, kokosolja, cashewnötter, vitlöksklyfta, limesaft i en mixer och kör till en slät smet. Smaka av med salt.
6. Sätt ugnen på 150 grader.
7. Skär grönsakerna i lite mindre bitar. Skiva hela purjolöken (även det gröna) och två vitlöksklyftor.
8. I en gryta: Fräs purjolök, vitlök och 1 msk chiliflakes i 1 msk kokosolja till allt mjuknat utan att det tar för mycket färg.
9. Häll över kokosmjölken, limesaft och 1 dl räkfond, lägg i 4 limeblad och morötterna. Småkoka i fem minuter.
10. Koka upp vatten med lite salt till nudlarna.
11. Ta upp fisken från rimlagen och torka väl. Lägg över i en ugnssäker form (smord med kokosolja). Sätt i en termometer i den tjocka delen av filén. Baka i ugnen till temperaturen uppnått 52 grader. (150 grader i ca 10-15 minuter) Ta gärna med de urpressade limefrukterna i formen.
12. Tillsätt övriga grönsaker i grytan och låt det puttra ytterligare 5 minuter.
13. Lägg nudlarna i vattnet och koka under omrörning i 5 minuter (enligt anvisning på förpackning). Häll av vattnet.
14. Blanda i räkor och riven thaibasilika i grytan. Ta bort limebladen. Smaka av med en nypa socker och lite salt.
15. Blanda i nudlarna i räksåsen.
16. Bred basilikatoppingen över torskfilén.
17. Lägg upp räknudlarna på fyra tallrikar med en torskbit ovanpå. Dekorera med en limeklyfta och lite thaibasilika.
18. Servera gärna med Cono Sur Ekologiskt Chardonnay

Kommentarer

Kommentera

Annons